Wykonanie
Wielkanocna klasyka sernikowa

W moich słodkich wypiekach jestem ostatnio bardzo monotematyczna. Nie tak dawno robiłam Sernik na jogurtach bałkańskich, a już dziś znowu naszła mnie ochota na tradycyjny wyrób sernikowy. A gdyby tak przygotowa ć sernik z masą
serową na spodzie z ciasta półkruchego ?Rozwodziłam się już kiedyś nad sekretami ciasta półkruchego . Tym razem postanowiłam tę wiedzę tajemną wykorzystać przy pieczeniu mojego ulubionego sernika na bazie
twarogu. Rozkoszuję się wtedy połączeniem kruchego
spodu z aksamitnym wnętrzem i intensywnie
serowym smakiem :)

Składniki na dużą blachę o wymiarach LxW 35x25cm:MASA SEROWA1kg
sera twarogowego we wiaderku - zwykle używam firmy Zott6 jaj - dużych, lub 7 mniejszych1 i 1/2 szkl.
cukru1/2 kostki
masła [100g]1/2 kostki
margaryny [100g]1 opakowanie budyniu
śmietankowego na 3/4l
mleka5 łyżek
kaszy manny - płaskie1
aromat śmietankowyCIASTO PÓŁKRUCHE300g
maki pszennej tortowej100g
cukru150g
margaryny2
żółtka1 łyżeczka
proszku do pieczenia3-4 łyżki
śmietany 18% - musi być gęsta

Zacząć od przygotowania ciasta półkruchego - sekret różnicy
między ciastem kruchym a półkr u chym do podejrzenia TU.
Mąkę wymieszać z
proszkiem do pieczenia i
cukrem. Dodać schłodzoną i
twardą margarynę. Wszystko posiekać nożem lub siekaczką. Dołożyć
żółtka oraz
śmietanę i całość szybko wyrobić rękoma - ważna jest szybkość, aby ciasto jak najkrócej stykało się z ciepłymi rękami .Ciasto rozwałkować na cienki plaster i przełożyć go do prostokątnej formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiec na złoty kolor w rozgrzanym do 200C piekarniku przez ok 20 minut. Odstawić do wystudzenia - wtedy masa serowa nie będzie wsiąkać w kruchy spód .W międzyczasie przygotować masę
serową.Utrzeć mikserem
żółtka z
cukrem na puszystą masę. W oddzielnym, dużym naczyniu zmiksować
ser z
miękką margaryną, dodając stopniowo po 2-3 łyżki
żółtek. Dodać
budyń,
kasze manną i aromat.Ubić pianę z
białek ze szczyptą
soli - wspomaga trwałość piany. Wmieszać ją delikatnie do masy serowej za pomocą
łopatki lub dużej łyżki.Na podpieczone ciasto półkruche wyłożyć masę
serową. Piec w 190-200C ok. 1 godzinę. Studzić w lekko uchylonym piekarniku - nie wyjmować, wtedy sernik nie opadnie .




