ßßß
W moich słodkich wypiekach jestem ostatnio bardzo monotematyczna. Nie tak dawno robiłam Sernik na jogurtach bałkańskich, a już dziś znowu naszła mnie ochota na tradycyjny wyrób sernikowy. A gdyby tak przygotowa ć sernik z masą serową na spodzie z ciasta półkruchego ?Rozwodziłam się już kiedyś nad sekretami ciasta półkruchego . Tym razem postanowiłam tę wiedzę tajemną wykorzystać przy pieczeniu mojego ulubionego sernika na bazie twarogu. Rozkoszuję się wtedy połączeniem kruchego spodu z aksamitnym wnętrzem i intensywnie serowym smakiem :)
Składniki na dużą blachę o wymiarach LxW 35x25cm:MASA SEROWA1kg sera twarogowego we wiaderku - zwykle używam firmy Zott6 jaj - dużych, lub 7 mniejszych1 i 1/2 szkl. cukru1/2 kostki masła [100g]1/2 kostki margaryny [100g]1 opakowanie budyniu śmietankowego na 3/4l mleka5 łyżek kaszy manny - płaskie1 aromat śmietankowyCIASTO PÓŁKRUCHE300g maki pszennej tortowej100g cukru150g margaryny2 żółtka1 łyżeczka proszku do pieczenia3-4 łyżki śmietany 18% - musi być gęsta
Zacząć od przygotowania ciasta półkruchego - sekret różnicy między ciastem kruchym a półkr u chym do podejrzenia TU.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodać schłodzoną i twardą margarynę. Wszystko posiekać nożem lub siekaczką. Dołożyć żółtka oraz śmietanę i całość szybko wyrobić rękoma - ważna jest szybkość, aby ciasto jak najkrócej stykało się z ciepłymi rękami .Ciasto rozwałkować na cienki plaster i przełożyć go do prostokątnej formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiec na złoty kolor w rozgrzanym do 200C piekarniku przez ok 20 minut. Odstawić do wystudzenia - wtedy masa serowa nie będzie wsiąkać w kruchy spód .W międzyczasie przygotować masę serową.Utrzeć mikserem żółtka z cukrem na puszystą masę. W oddzielnym, dużym naczyniu zmiksować ser z miękką margaryną, dodając stopniowo po 2-3 łyżki żółtek. Dodać budyń, kasze manną i aromat.Ubić pianę z białek ze szczyptą soli - wspomaga trwałość piany. Wmieszać ją delikatnie do masy serowej za pomocą łopatki lub dużej łyżki.Na podpieczone ciasto półkruche wyłożyć masę serową. Piec w 190-200C ok. 1 godzinę. Studzić w lekko uchylonym piekarniku - nie wyjmować, wtedy sernik nie opadnie .



