Wykonanie
Ciastka pełne czekoladowej dobroci i orzechowej gładzi
Czasami tak mam, że pewne smaki za mną "chodzą" . Nieważne, że w domowej szufladzie cukierniczych skarbów obecne były
ciastka czekoladowe, kolorowe żelki i karmelowe
cukierki. Co z tego?! Nie było w niej niestety nic
orzechowego. A mój organizm
orzechów się domagał stanowczo i żadnym substytutem nie chciał się zaspokoić.
Pierwsza myśl to złapać się za słoik
masła orzechowego . Po chwili myśl przeszła w czyn i
masło orzechowe zaczęło znikać systematycznie łyżka za łyżką.A co gdyby tak
masło orzechowe z czymś wybitnie słodkim połączyć? Tak narodziła się idea poniższych
ciastek Piegusków, pełnych czekoladowej dobroci i orzechowej gładzi .Pokrótce o głównym, użytym w ciastkach, składniku.Mix
orzechowy crunchy producenta PRIMAVIKA to kompozycja 4 smaków:
prażonych orzeszków arachidowych, smażonych
orzechów nerkowca, prażonych
migdałów i
orzechów laskowych .Orzechowej dobroci w nim pełno, bo aż 99% po zliczeniu wszystkich procentów. I to się ceni, że producent nie dopełniał słoika jakimiś "ulepszaczami" .
Mały zgrzyt w składzie stanowi jedynie
olej palmowy, na którym smażono
nerkowce. Na
sól morską przymykam oko, bo w kuchni jej na co dzień używam i sobie chwalę.A co najważniejsze, produkt wytwarzany kompletnie bez użycia glutaminianu monosodowego - GMO . No po prostu wiem co jem!Mix
orzechowy jest przyjemnie chrupiący, ma widoczne kawałki
orzechów, nie jest za słony i pachnie obłędnie. Ach,
czemu ten słoik taki mały?!Pieguski już pojawiały się na blogu, ale nigdy jeszcze w pełnoziarnistej wersji . A dodatek
masła orzechowego to już zupełna rozpusta ! Wcześniejsze propozycje to:Ciast ka Pieguski z
żurawinąSkładniki na 2 i 1/2 blachy
ciastek:3/4 kostki
masła (150g) - musi być miękkie, czyli wyjąć wcześniej z lodówki i zostawić na ok. 30 min. w temp. pokojowej; i stotne aby koniecznie użyć
masła a nie
margaryny czy
podróbki masłowej – smak i konsystencja
ciastek zależy od tego!2 łyżki
masła orzechowego - czubate1 szkl.
cukru1
jajko - całe1/4 łyżeczki
soli1 płaska łyżeczka
sody oczyszczonej1 szkl.
mąki pszennej pełnoziarnistej - u mnie gra h am drobna, typ 18501 szkl.
mąki pszennej - u mnie tortowa2 tabliczki
mlecznej czekolady - pokroić w kostkę
Masło utrzeć z
cukrem mikserem na gładką masę. Dołożyć mas ł o
orzechowe i dalej poucierać. Dodać
jajko i troch ę jeszcze poubijać.Stopniowo dodawać resztę sypkich składników (
mąka,
soda,
sól)
póki się nie połączą - ciasto wyjdzie mocno gęste, trudno będzie je połączyć się w zbitą masę, lepiej na ko ń cu pomóc sobie ręką, aby nie "zmęczyć" zbytnio miksera .Na końcu dorzucić pokrojoną w kostkę
czekoladę i ugnieść wszystko razem ręką - jeśli niecałe ciasto się zbije
raze m, nie szkodzi, nawet z lu ź nych grudek da si ę uformować kulki
ciastek.Z masy
ciasteczkowej formować kulki wielkości
orzecha włoskiego. Układać i rozpłaszcz a ć ręką na blasze wyłożonej papierem do pieczenia - z achować ok. 2-3cm odstępy z każdej strony, gdyż
ciastka trochę się „rozpłyną” w pieczeniu .Piec w temp. 180C ok. 14-15 minut. Wyjmować z piekarnika gdy
ciastka są jeszcze jasne – ściemnieją przy stygnięciu . Z blachy zdejmować
ciastka na metalową kratkę i na niej studzić.