ßßß Cookit - przepis na Pełnoziarniste ciastka Pieguski z masłem orzechowym

Pełnoziarniste ciastka Pieguski z masłem orzechowym

nazwa

Wykonanie

Ciastka pełne czekoladowej dobroci i orzechowej gładzi
Czasami tak mam, że pewne smaki za mną "chodzą" . Nieważne, że w domowej szufladzie cukierniczych skarbów obecne były ciastka czekoladowe, kolorowe żelki i karmelowe cukierki. Co z tego?! Nie było w niej niestety nic orzechowego. A mój organizm orzechów się domagał stanowczo i żadnym substytutem nie chciał się zaspokoić.
Pierwsza myśl to złapać się za słoik masła orzechowego . Po chwili myśl przeszła w czyn i masło orzechowe zaczęło znikać systematycznie łyżka za łyżką.
A co gdyby tak masło orzechowe z czymś wybitnie słodkim połączyć? Tak narodziła się idea poniższych ciastek Piegusków, pełnych czekoladowej dobroci i orzechowej gładzi .
Pokrótce o głównym, użytym w ciastkach, składniku.
Mix orzechowy crunchy producenta PRIMAVIKA to kompozycja 4 smaków: prażonych orzeszków arachidowych, smażonych orzechów nerkowca, prażonych migdałów i orzechów laskowych .
Orzechowej dobroci w nim pełno, bo aż 99% po zliczeniu wszystkich procentów. I to się ceni, że producent nie dopełniał słoika jakimiś "ulepszaczami" .
Mały zgrzyt w składzie stanowi jedynie olej palmowy, na którym smażono nerkowce. Na sól morską przymykam oko, bo w kuchni jej na co dzień używam i sobie chwalę.
A co najważniejsze, produkt wytwarzany kompletnie bez użycia glutaminianu monosodowego - GMO . No po prostu wiem co jem!
Mix orzechowy jest przyjemnie chrupiący, ma widoczne kawałki orzechów, nie jest za słony i pachnie obłędnie. Ach, czemu ten słoik taki mały?!
Pieguski już pojawiały się na blogu, ale nigdy jeszcze w pełnoziarnistej wersji . A dodatek masła orzechowego to już zupełna rozpusta ! Wcześniejsze propozycje to:
Ciast ka Pieguski z żurawiną
Składniki na 2 i 1/2 blachy ciastek:
3/4 kostki masła (150g) - musi być miękkie, czyli wyjąć wcześniej z lodówki i zostawić na ok. 30 min. w temp. pokojowej; i stotne aby koniecznie użyć masła a nie margaryny czy podróbki masłowej – smak i konsystencja ciastek zależy od tego!
2 łyżki masła orzechowego - czubate
1 szkl. cukru
1 jajko - całe
1/4 łyżeczki soli
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
1 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej - u mnie gra h am drobna, typ 1850
1 szkl. mąki pszennej - u mnie tortowa
2 tabliczki mlecznej czekolady - pokroić w kostkę
Masło utrzeć z cukrem mikserem na gładką masę. Dołożyć mas ł o orzechowe i dalej poucierać. Dodać jajko i troch ę jeszcze poubijać.
Stopniowo dodawać resztę sypkich składników (mąka, soda, sól) póki się nie połączą - ciasto wyjdzie mocno gęste, trudno będzie je połączyć się w zbitą masę, lepiej na ko ń cu pomóc sobie ręką, aby nie "zmęczyć" zbytnio miksera .
Na końcu dorzucić pokrojoną w kostkę czekoladę i ugnieść wszystko razem ręką - jeśli niecałe ciasto się zbije raze m, nie szkodzi, nawet z lu ź nych grudek da si ę uformować kulki ciastek.
Z masy ciasteczkowej formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać i rozpłaszcz a ć ręką na blasze wyłożonej papierem do pieczenia - z achować ok. 2-3cm odstępy z każdej strony, gdyż ciastka trochę się „rozpłyną” w pieczeniu .
Piec w temp. 180C ok. 14-15 minut. Wyjmować z piekarnika gdy ciastka są jeszcze jasne – ściemnieją przy stygnięciu . Z blachy zdejmować ciastka na metalową kratkę i na niej studzić.
Źródło:http://grunttoprzepis.blogspot.com/2016/02/penoziarniste-ciastka-pieguski-z-masem.html