ßßß
Kochani dzisiaj ostatni świąteczny przepis, mazurek miodowy z kajmakiem i konfiturą pomarańczową. Tak mi zasmakował ostatni mazurek, który robiłam na warsztatach z Pawłem Małeckim, że postanowiłam zrobić go ponownie, ale nieco go zmieniając. Wyszedł równie pyszny, zanosiłam kawałek mojej sąsiadce i od razu go próbowałam. Ten przepis na mazurek będę już wykorzystywać zawsze, zmieniając dodatki. Z podanych składników wychodzą dwa mazurki.Chciałabym także życzyć wam kochani wspaniałych, słonecznych, radosnych Świąt Wielkanocnych, spędzonych z uśmiechem i w rodzinnej atmosferze. Smacznego jajka, mokrego dyngusa, bogatego zająca i smacznych dań na stole.Zapraszam :-)Składniki:ciasto kruche- 400 g mąki pszennej, tortowej- 100 g miodu (od Miody Polskie)- 100 g mąki migdałowej (lub zmielone na mączkę migdały)- 2 żółtka- 160 g masła pokrojonego w kostkę- 3 łyżki zimnej wody- szczypta solimasa marcepanowa na rozetkę- 200 g masy marcepanowej- 1 białko- 10 ml rumu (opcjonalnie)konfitura pomarańczowa- 5 średnich pomarańczy (sparzonych i wyszorowanych)- 300 g cukrudodatkowo- 4 łyżki kajmaku- 1 łyżeczka miodu (od Miody Polskie)- bakalie, orzechy do dekoracjiCiasto - mąkę, mąkę migdałową i cukier puder przesiewamy na blat lub do miski. W środku robimy zagłębienie i dodajemy żółtka, masło, sól i siekamy składniki dużym nożem. Delikatnie zagniatamy ciasto i dodajemy zimną wodą. Następnie zawijamy ciasto w folię i schładzamy godzinę w lodówce. Ciasto dzielimy na dwie części, wałkujemy formując dany kształt, u mnie coś na kształt jajeczek, można także zrobić prostokąt lub kwadrat. Przekładamy ciasta na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 10-12 minut. Ciasto po upieczeniu powinno być blade, studzimy.Masa marcepanowa - wszystkie składniki dokładnie mieszamy, najlepiej mikserem. Następnie masę przekładamy do rękawa cukierniczego z dekoracyjną końcówką i robimy rozetki na obwodzie upieczonego wcześniej ciasta. Rozetki powinny być nieco wyższe, bo potem wypełnimy środek kajmakiem i konfiturą. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190-200 stopni, grzanie góra-dół przez 12-14 minut, aż ciasto się zarumieni. Studzimy.Konfitura pomarańczowa - ścieramy z pomarańczy skórkę, białą warstwę odcinamy i wyrzucamy. Pomarańcze filetujemy - musimy uzyskać z obierania tylko same owoce bez białych błonek. Owoce kroimy w kawałki, miksujemy i wkładamy do garnka. Dodajemy cukier i skórkę z pomarańczy. Gotujemy około godziny na średnim ogniu, aż nadmiar soku wyparuje a konfitura zgęstnieje. Kajmak podgrzewamy w garnku z miodem i rozsmarowujemy na ciastach, następnie rozsmarowujemy gorącą konfiturę, nie przykrywając rozetek. Gdy konfitura przestygnie dekorujemy mazurek bakaliami, kandyzowanymi owocami i orzechami. Przechowujemy w lodówce.
