Wykonanie
Kochani dzisiaj ostatni świąteczny przepis, mazurek
miodowy z
kajmakiem i
konfiturą pomarańczową. Tak mi zasmakował ostatni mazurek, który robiłam na warsztatach z Pawłem Małeckim, że postanowiłam zrobić go ponownie, ale nieco go zmieniając. Wyszedł równie pyszny, zanosiłam kawałek mojej sąsiadce i od razu go próbowałam. Ten przepis na mazurek
będę już wykorzystywać zawsze, zmieniając dodatki. Z podanych składników wychodzą dwa mazurki.Chciałabym także życzyć wam kochani wspaniałych,
słonecznych, radosnych Świąt Wielkanocnych, spędzonych z uśmiechem i w rodzinnej atmosferze. Smacznego
jajka, mokrego dyngusa, bogatego zająca i smacznych dań na
stole.Zapraszam :-)Składniki:ciasto kruche- 400 g
mąki pszennej, tortowej- 100 g
miodu (od
Miody Polskie)- 100 g
mąki migdałowej (lub zmielone na mączkę
migdały)- 2
żółtka- 160 g
masła pokrojonego w kostkę- 3 łyżki zimnej
wody- szczypta
solimasa marcepanowa na rozetkę- 200 g masy marcepanowej- 1
białko- 10 ml
rumu (opcjonalnie)
konfitura pomarańczowa- 5 średnich
pomarańczy (sparzonych i wyszorowanych)- 300 g
cukrudodatkowo- 4 łyżki kajmaku- 1 łyżeczka
miodu (od
Miody Polskie)-
bakalie,
orzechy do dekoracjiCiasto -
mąkę,
mąkę migdałową i
cukier puder przesiewamy na blat lub do miski. W środku robimy zagłębienie i dodajemy
żółtka,
masło,
sól i siekamy składniki dużym nożem. Delikatnie zagniatamy ciasto i dodajemy zimną
wodą. Następnie zawijamy ciasto w folię i schładzamy godzinę w lodówce. Ciasto dzielimy na dwie części, wałkujemy formując dany kształt, u mnie coś na kształt jajeczek, można także zrobić prostokąt lub kwadrat. Przekładamy ciasta na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 10-12 minut. Ciasto po upieczeniu powinno być blade, studzimy.Masa marcepanowa - wszystkie składniki dokładnie mieszamy, najlepiej mikserem. Następnie masę przekładamy do rękawa cukierniczego z dekoracyjną końcówką i robimy rozetki na obwodzie upieczonego wcześniej ciasta. Rozetki powinny być nieco wyższe, bo
potem wypełnimy środek
kajmakiem i
konfiturą. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190-200 stopni, grzanie góra-dół przez 12-14 minut, aż ciasto się zarumieni. Studzimy.
Konfitura pomarańczowa - ścieramy z
pomarańczy skórkę, białą warstwę odcinamy i wyrzucamy.
Pomarańcze filetujemy - musimy uzyskać z obierania tylko same
owoce bez białych błonek.
Owoce kroimy w kawałki, miksujemy i wkładamy do garnka. Dodajemy
cukier i skórkę z
pomarańczy. Gotujemy około godziny na średnim ogniu, aż nadmiar soku wyparuje a
konfitura zgęstnieje. Kajmak podgrzewamy w garnku z
miodem i rozsmarowujemy na ciastach, następnie rozsmarowujemy gorącą
konfiturę, nie przykrywając rozetek. Gdy
konfitura przestygnie dekorujemy mazurek
bakaliami, kandyzowanymi
owocami i
orzechami. Przechowujemy w lodówce.