ßßß
Cookit - przepis na Sernik krakowski
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Sernik krakowski
Składniki
Cukier puder
Cytryna
Jajko
Masło
Mąka
Mąka ziemniaczana
Rodzynki
Skórka pomarańczowa
Sól
Śmietana
Twaróg
Wanilia
Żółtko
Wykonanie
Ten przepis pochodzi z gazety "Kobieta i życie" i polecany jest przez samą
Magdę
Gessler.
Składniki:Ciasto20dag
masła
30dag
mąki
10dag
cukru pudru
szczypta
soli
Masa serowa80dag
twarogu
4
jajka
20dag
cukru pudru
10dag
masła
1/2 szklanki
śmietany
2 łyżki budyniu
waniliowego
(lub
mąki ziemniaczanej
)miąższ z 1
laski wanilii
(u mnie
cukier
z prawdziwą
wanilią
)5 dag namoczonych
rodzynek
5 dag smażonej
skórki pomarańczowej
(u mnie kandyzowana
skórka pomarańczowa
)sok z 1/2
cytryny
masło
do blachy
żółtko
do posmarowania wierzchu
Posiekaj zimne
masło
z
mąką
,
cukrem pudrem
i
solą
. Dodaj
żółtka
i rozcieraj ciasto. Uformuj kulę,
owiń
folią i wstaw do lodówki na 30 minut.Odetnij 2/3 ciasta i wylep nim spód natłuszczonej blachy. Nakłuj i piecz 10 minut w 200stopniach. Lekko przestudź.
Ser
zmiel 3
razy
,
żółtka
utrzyj z
cukrem
, partiami dodawaj
ser
i
masło
. Na końcu dodaj
śmietanę
wymieszaną z
budyniem
i
sokiem z cytryny
. Utrzyj na gładko i połącz z ubitymi na sztywno
białkami
. Dołóż miąższ
wanilii
, namoczone
rodzynki
i
skórkę pomarańczową
. Wylej masę na podpieczony spód.Resztę ciasta rozwałkuj, pokrój na 1-centymetrowe paski. Ułóż je na serniku tworząc kratkę i posmaruj ją roztrzepanym
żółtkiem
.Piecz godzinę w 180stopniach.
Źródło:
http://pasja-patki.blogspot.com/2016/03/sernik-krakowski.html
Przepisy powiązane
Sernik krakowski
Sernik krakowski
Sernik krakowski
Sernik krakowski
Sernik krakowski
Składniki powiązane (0)