ßßß
Składniki:Ciasto20dag masła30dag mąki10dag cukru pudruszczypta soliMasa serowa80dag twarogu4 jajka20dag cukru pudru10dag masła1/2 szklanki śmietany2 łyżki budyniu waniliowego (lub mąki ziemniaczanej)miąższ z 1 laski wanilii (u mnie cukier z prawdziwą wanilią)5 dag namoczonych rodzynek5 dag smażonej skórki pomarańczowej (u mnie kandyzowana skórka pomarańczowa)sok z 1/2 cytrynymasło do blachyżółtko do posmarowania wierzchu
Posiekaj zimne masło z mąką, cukrem pudrem i solą. Dodaj żółtka i rozcieraj ciasto. Uformuj kulę, owiń folią i wstaw do lodówki na 30 minut.Odetnij 2/3 ciasta i wylep nim spód natłuszczonej blachy. Nakłuj i piecz 10 minut w 200stopniach. Lekko przestudź.Ser zmiel 3 razy, żółtka utrzyj z cukrem, partiami dodawaj ser i masło. Na końcu dodaj śmietanę wymieszaną z budyniem i sokiem z cytryny. Utrzyj na gładko i połącz z ubitymi na sztywno białkami. Dołóż miąższ wanilii, namoczone rodzynki i skórkę pomarańczową. Wylej masę na podpieczony spód.Resztę ciasta rozwałkuj, pokrój na 1-centymetrowe paski. Ułóż je na serniku tworząc kratkę i posmaruj ją roztrzepanym żółtkiem.Piecz godzinę w 180stopniach.