ßßß Cookit - przepis na Łopatka pieczona w cebuli

Łopatka pieczona w cebuli

nazwa

Wykonanie

Łopatka pieczona w cebuli smakuje równie dobrze na gorąco, jak i na zimno. Jest to ulubione danie naszego Łukasza,
który zawsze domaga się większej ilości cebuli :)
Obowiązkowo, jako dodatek musi być surówka z białej rzodkwi.
Składniki:
-ok. 2 kg łopatki
-10 cebul
-marynata:
3 l wody
15 dkg soli
kilka listków laurowych
po kilka stłuczonych ziaren pieprzu, ziela angielskiego i kolendry
3 posiekane na drobno ząbki czosnku
2 łyżeczki słodkiej papryki
-olej
-przyprawa warzywna
Składniki marynaty mieszamy,
opłukaną łopatkę wkładamy do marynaty i pozostawiamy w chłodnym miejscu na 24 godziny.
Cebulę kroimy w ćwierćplastry i posypujemy przyprawa warzywną.
Zamarynowaną łopatkę płuczemy zimną wodą,
osuszamy i układamy w naczyniu żaroodpornym.
Cebulę podsmażamy na oleju.
Na koniec dolewamy 1/2 szklanki wody.
przykrywamy i wstawiamy do piekarnika
nagrzanego do temperatury 160 st. C na ok. 2 godziny.
Wyłączamy temperaturę i naczynie z łopatką pozostawiamy w piekarniku na ok. 30 minut.
Mięso pięknie się upiekło.
Wystarczy pokroić w plastry,
dodać cebulę, surówkę i gotowe.
Nie wiemy tylko, czy Łukaszowi
wystarczy cebuli ? :)
Smacznego!
Źródło:http://maminek61.blogspot.com/2016/02/opatka-pieczona-w-cebuli.html