Wykonanie
Łopatka pieczona w
cebuli smakuje równie dobrze na gorąco, jak i na zimno. Jest to ulubione danie naszego Łukasza,który zawsze domaga się większej ilości
cebuli :)Obowiązkowo, jako dodatek musi być surówka z białej rzodkwi.Składniki:-ok. 2 kg
łopatki-10
cebul-marynata:3 l
wody15 dkg
solikilka listków laurowychpo kilka stłuczonych ziaren
pieprzu,
ziela angielskiego i
kolendry3 posiekane na drobno ząbki
czosnku2 łyżeczki
słodkiej papryki-
olej-
przyprawa warzywnaSkładniki marynaty mieszamy,opłukaną
łopatkę wkładamy do marynaty i pozostawiamy w chłodnym miejscu na 24 godziny.
Cebulę kroimy w ćwierćplastry i posypujemy
przyprawa warzywną.
Zamarynowaną
łopatkę płuczemy zimną
wodą,osuszamy i układamy w naczyniu żaroodpornym.
Cebulę podsmażamy na
oleju.Na koniec dolewamy 1/2 szklanki
wody.
przykrywamy i wstawiamy do piekarnikanagrzanego do temperatury 160 st. C na ok. 2 godziny.Wyłączamy temperaturę i naczynie z
łopatką pozostawiamy w piekarniku na ok. 30 minut.
Mięso pięknie się upiekło.
Wystarczy pokroić w plastry,dodać
cebulę, surówkę i gotowe.Nie wiemy tylko, czy Łukaszowiwystarczy
cebuli ? :)
Smacznego!