Wykonanie
Moja propozycja na dziś to
karkówka pieczona w
ketchupie z mocną nutą
śliwki -
mięso rozpływa się w ustach, a sos ma cudowny, mocny smak. Danie jest bardzo łatwe i każdy sobie z nim poradzi.Do przygotowania tego dania wykorzystałam
ketchup Kielecki o smaku
śliwkowym, bardzo aromatyczny i nadający potrawom przyjemnej
słodyczy.


Składniki :kilka plastrów
karkówki wieprzowej1
cebula1 słoiczek
Ketchupu Kieleckiego o smaku
śliwkowymsól,
pieprzsuszony
majeranekmąka do oprószenia
mięsaolej do smażenia
woda - ok.3/4 szklankiPrzygotowanie :Umyte i osuszone
mięso oprószam
solą,
pieprzem i
majerankiem, a
potem mąką. Smażę je z obu stron na rumiano, a po podsmażeniu przekładam do naczynia, w którym będzie się piekło. Na patelnię po smażeniu wlewam
wodę, by zebrać smak - całość przelewam do
mięsa. Obraną
cebulę siekam w piórka, również układam w naczyniu. Oprószam wszystko
solą,
pieprzem i
majerankiem. Na górę wykładam
ketchup, naczynie przykrywam folią aluminiową (błyszczącą stroną do wewnątrz) i piekę przez 2 godziny w 175 stopniach C.



