Wykonanie
Jakiś czas temu zostałam zaproszona na kolejne warsztaty z
marką Fit&Easy, producentem roślin
sałatkowych sprzedawanych przede wszystkim w postaci mieszanek
sałat. Spotkacie je w prawie wszystkich supermarketach, chociaż czasami występują pod
marką własną sprzedawcy.Takie warsztaty to okazja do spotkania z innymi blogerami, pasjonatami gotowania i zdrowego jedzenia. To także możliwość poznania ciekawych połączeń
smakowych pod
okiem jakiegoś zawodowego kucharza. Warsztaty dla Fit&Easy prowadził, jak zwykle, Jasiek Kuroń.Green Factory, producent
sałat i właściciel
marki, ostatnio wprowadził na rynek kilka nowości.
Między innymi dwie mieszanki koktajlowe, czerwoną i zieloną. Są to zapakowane w woreczki, oczyszczone i wstępnie rozdrobnione warzywa, połączone z
zieleniną, przeznaczone do szybkiego przygotowania zdrowych koktajli. Wystarczy wrzucić zawartość takiego opakowania do pojemnika blendera, dolać nieco
wody,
soku owocowego albo
mleka i zmiksować. W kilka chwil mamy zdrowy posiłek, który oczywiście możemy dowolnie modyfikować dodając coś od siebie np. jakiś
owoc. Takie koktajle są świetnym pomysłem i doskonale sprawdzają się w codziennej diecie a nawet przy wiosennym detoxie .Drugą nowością
marki jest mieszanka
młodych liści
sałat, które mogą być bazą zwykłej sałatki albo dodatkiem do różnych potraw. Są delikatne, kruche i pyszne.Zanim przeszliśmy do gotowania porozmawialiśmy o nowej piramidzie żywienia. Najistotniejszą zmianą w porównaniu do wcześniejszej jest to, że obecnie zaleca się jeszcze większe spożycie
warzyw i owoców. Powinniśmy jeść je podczas każdego posiłku. Podstawą zdrowego trybu życia jest oczywiście ruch i aktywność fizyczna, oczywiście adekwatna do możliwości konkretnej osoby, jej wieku, zdrowia, ale każdy powinien dbać o to by żyć aktywnie. Zaleca się zmniejszenie spożywania
mięsa,
przetworów mięsnych oraz produktów zbożowych. Powinniśmy natomiast pić dużo
wody a także uwzględniono w piramidzie
kawę oraz
herbatę, które w niewielkich ilościach wcale nie powinny nam szkodzić.Na warsztatach wszystkie dania przygotowywaliśmy z użyciem produktów Fit&Easy. Były przystawki z postaci kolorowych, faszerowanych
jajek.
Potem pożywna, kolorowa zupa. Następnie
ryba pieczona z dodatkiem pasty
oliwkowo-szpinakowej. Były też oczywiście smakowite sałatki a przez cały czas warsztatów każdy mógł sobie zrobić koktajl własnego pomysłu a nawet zapakować go w przygotowane buteleczki i zabrać ze sobą do domu.Po wspólnym gotowaniu czas na wspólną biesiadę bo na
stole wylądowało mnóstwo pysznych potraw. Było soczyście, świeżo i lekko czyli w sam raz na wiosnę!














