Wykonanie
Wyjęłam wczoraj z zamrażarki
schabowe i stwierdziłam, że chcę je przygotować inaczej niż standardowo. Miałam też kupioną
cukinię, o której powszechnie wiadomo, że choć sama wyraźnego smaku nie ma, to cudownie przyjmuje smaki i aromaty przypraw. A miałam też cel - sprawdzić jak smakuje produkt, którego do tej
pory nie znałam i z którym w ogóle się nie spotkałam -
przyprawauniwersalna do potraw - bez chemii, bez żadnych wzmacniaczy smaku i koloru, bez
cukru i pszenicy - czyli rzeczywiście uniwersalna, biorąc pod uwagę jak wiele osób w dzisiejszym świecie musi na te składniki uważać. Dodała smaku i koloru mojej potrawce.
Mowa o
przyprawie Dietetta firmy e-condimenta . W składnikach są warzywa,
sól morska,
zioła i
kurkuma.Generalnie nie używam przypraw uniwersalnych ;) Jednak wiem, jak wiele osób wzbogaca nimi swoje codzienne potrawy, więc jak najbardziej polecam tym wszystkim osobom ten właśnie produkt ze względu na ich zdrowie.


Składniki :3 średniej wielkości
cukinieok. 400 g. chudej
wieprzowiny, u mnie
schabumarynata :1 pełna łyżeczka
koncentratu pomidorowego5 łyżek ciemnego
sosu sojowego1 łyżeczka
majeranku1 łyżeczka
czosnku granulowanego0,5 łyżeczki świeżo mielonego
czarnego pieprzuDodatkowo :2 łyżki
oleju1 łyżeczka
masławodaprzyprawa uniwersalna Dietetta firmy e-condimenta
sól,
pieprz do smakuPrzygotowanie :
Mięso kroję w niewielkie kawałki, przekładam do miski. Z
przecieru pomidorowego,
czosnku granulowanego,
sosu sojowego i
pieprzu tworzę marynatę, którą dokładnie pokrywam
mięso. Tak przygotowane odstawiam pod przykryciem co najmniej na kilka godzin do lodówki. Podgrzewam
olej na patelni i podsmażam
mięso (pod uchyloną pokrywką, mieszając) ok. 10-12 minut - powinno w tym czasie lekko zmięknąć. Zdejmuję
mięso a na patelnię wrzucam
masło i pokrojone w dość dużą kostkę
cukinie, lekko je
solę, przykrywam patelnię i smażę 10 minut (również mieszając). Gdy
cukinia się zeszkli dodaję do niej
mięso, doprawiam
przyprawą uniwersalną i duszę ok. 15 minut, dolewając po odrobinie
wody. Uzupełniam
wodę, gdy odparuje. Potrawka jest gotowa, gdy
mięso jest miękkie.




