ßßß Cookit - przepis na Różowe jajka wielkanocne

Różowe jajka wielkanocne

nazwa

Wykonanie

Wielkanoc to czas jajek czyli moje ulubione święta bo ja jajeczna byłam i jestem, od małego. Uwielbiam je chyba w każdej postaci a takie jajka wielkanocne, z dodatkiem jakiegoś pysznego farszu, szczególnie. Cieszę się z najnowszych doniesień naukowców - już ponoć nie powinniśmy bać się jajek i restrykcyjnie pilnować ilości spożytych sztuk.
Takie kolorowe jajeczka polecają się nie tylko na wielkanocny stół, ale także na zwykłe śniadanie.
Jajka z różowym farszem z sera koziego i buraka
czas przygotowania: 15 minut + czas studzenia jajek
składniki:
4 jajka kurze
1/4 średniego buraka - upieczonego albo ugotowanego
1 czubata łyżeczka posiekanej czerwonej cebuli
1 czubata łyżka sera koziego twarogowego
1 łyżeczka majonezu
1-2 łyżeczki jogurtu naturalnego
do smaku - sól, pieprz mielony, kminek mielony
do przybrania - rzeżucha albo inna zielenina
Jak zrobić jajka z różowym farszem serowo-buraczkowym?
Jajka dokładnie umyłam i ugotowałam na twardo. Ostudzone obrałam ze skorupek i 3 przekroiłam na połówki a czwarte zostawiłam rozdzielając białko od żółtka.
Pieczonego buraka obrałam ze skórki i pokroiłam w drobniutką kosteczkę. Tak samo pokroiłam cebulę. Białki czwartego jajka posiekałam bardzo drobno, wymieszałam z burakiem i cebulką. Dodałam kozi twaróg, majonez i jogurt naturalny, roztarłam dość dokładnie. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem i kminkiem mielonym.
Przygotowany farsz nałożyłam czubato na połówki jajek. Posypałam pokruszonym żółtkiem, siekaną cebulą i rzeżuchą.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2016/03/rozowe-jajka-wielkanocne.html