Wykonanie
Wielkanoc to czas
jajek czyli moje ulubione święta bo ja jajeczna byłam i jestem, od małego. Uwielbiam je chyba w każdej postaci a takie
jajka wielkanocne, z dodatkiem jakiegoś pysznego farszu, szczególnie. Cieszę się z najnowszych doniesień naukowców - już ponoć nie powinniśmy bać się
jajek i restrykcyjnie pilnować ilości spożytych sztuk.Takie kolorowe jajeczka polecają się nie tylko na wielkanocny stół, ale także na zwykłe śniadanie.
Jajka z różowym farszem z
sera koziego i
burakaczas przygotowania: 15 minut + czas studzenia
jajekskładniki:4
jajka kurze1/4 średniego
buraka - upieczonego albo ugotowanego1 czubata łyżeczka posiekanej
czerwonej cebuli1 czubata łyżka
sera koziego twarogowego1 łyżeczka
majonezu1-2 łyżeczki
jogurtu naturalnegodo smaku -
sól,
pieprz mielony,
kminek mielonydo przybrania -
rzeżucha albo inna
zielenina

Jak zrobić
jajka z różowym farszem
serowo-buraczkowym?
Jajka dokładnie umyłam i ugotowałam na twardo. Ostudzone obrałam ze skorupek i 3 przekroiłam na połówki a czwarte zostawiłam rozdzielając
białko od
żółtka.Pieczonego
buraka obrałam ze skórki i pokroiłam w drobniutką kosteczkę. Tak samo pokroiłam
cebulę.
Białki czwartego
jajka posiekałam bardzo drobno, wymieszałam z
burakiem i
cebulką. Dodałam kozi
twaróg,
majonez i
jogurt naturalny, roztarłam dość dokładnie. Doprawiłam do smaku
solą,
pieprzem i
kminkiem mielonym.Przygotowany farsz nałożyłam czubato na połówki
jajek. Posypałam pokruszonym
żółtkiem, siekaną
cebulą i
rzeżuchą.