ßßß
Kolejna propozycja na faszerowane jajka, tym razem z burakiem i ćwikłą. Smakują rewelacyjnie i takie jajka zrobię na świąteczny stół. Do farszu użyłam buraków w słoiku mojej mamy - takich tartych sałatkowych do obiadu i ćwikły. To już prawie ostatni przepis świąteczny, mam nadzieję, że jeszcze zdążę się z wami podzielić przepisem na mazurka, a będę go robiła w piątek. Za oknem prawdziwa wiosna, wczoraj świeciło pięknie słoneczko i było naprawdę ciepło. Mam nadzieję, że taka ładna pogoda będzie również na świąteczne dni. Ja uciekam do pracy a wam zostawiam na śniadanie jajeczka.Zapraszam :-)Składniki:- 4 ugotowane jajka- łyżeczka majonezu- 3 łyżeczki ćwikły z chrzanem- 3 łyżeczki buraczków tartych (domowa wersja)- sól, pieprz- majonez do dekoracji- rzeżuchaWykonanie:Jajka obieramy i kroimy na pół. Wydrążamy delikatnie żółtka i wkładamy je do miski. Dodajemy do nich majonez, ćwikłę i buraki oraz sól i pieprz. Wszystko gnieciemy widelcem na pastę. Faszerujemy połówki jajek i dekorujemy majonezem, posypujemy rzeżuchą. Jeżeli nie macie takich domowych buraków to możecie ugotować małego buraka i go zetrzeć na tarce na małych oczkach. Albo dodać samej ćwikły.
