Wykonanie
Kolejna propozycja na faszerowane
jajka, tym razem z
burakiem i
ćwikłą. Smakują rewelacyjnie i takie
jajka zrobię na świąteczny stół. Do farszu użyłam
buraków w słoiku mojej mamy - takich tartych
sałatkowych do obiadu i
ćwikły. To już prawie ostatni przepis świąteczny, mam nadzieję, że jeszcze zdążę się z
wami podzielić przepisem na mazurka, a
będę go robiła w piątek. Za oknem prawdziwa wiosna, wczoraj świeciło pięknie słoneczko i było naprawdę ciepło. Mam nadzieję, że taka ładna pogoda będzie również na świąteczne dni. Ja uciekam do pracy a wam zostawiam na śniadanie jajeczka.Zapraszam :-)Składniki:- 4 ugotowane
jajka- łyżeczka
majonezu- 3 łyżeczki
ćwikły z
chrzanem- 3 łyżeczki
buraczków tartych (domowa wersja)-
sól,
pieprz-
majonez do dekoracji-
rzeżuchaWykonanie:
Jajka obieramy i kroimy na pół. Wydrążamy delikatnie
żółtka i wkładamy je do miski. Dodajemy do nich
majonez,
ćwikłę i
buraki oraz
sól i
pieprz. Wszystko gnieciemy widelcem na pastę. Faszerujemy połówki
jajek i dekorujemy
majonezem, posypujemy
rzeżuchą. Jeżeli nie macie takich domowych
buraków to możecie ugotować małego
buraka i go zetrzeć na tarce na małych oczkach. Albo dodać samej
ćwikły.