ßßß
Składniki:2 płaty śledziowe1 - 2 ugotowane buraki2 jajka2 ziemniaki1 cebula czerwonamajonez (1 - 2 łyżki)jogurt naturalny (1 - 2 łyżki)sól, pieprzWykonanie:Śledzie namoczyć w wodzie lub mleku. Po około 2 - 4 godzinach wyjąć i osuszyć. Pokroić na kawałki. Jajka ugotować na twardo. Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Buraki obrać, i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę posiekać. Jogurt wymieszać z majonezem i doprawić do smaku. W naczyniu na dno wyłożyć połowę śledzi. Na śledzie położyć połowę posiekanej cebulki. Posmarować odrobiną sosu. Na to położyć ziemniaki i na wierzch buraczki. Ponownie posmarować odrobiną sosu. Ułożyć warstwy od początku, czyli śledzie, cebula, sos, ziemniaki, buraczki. Na wierzchu zetrzeć jajko. Można udekorować natką pietruszki.