Wykonanie
Takie
ciasteczka są świetne do
piwa albo
wina i idealnie sprawdzają się jako przekąska imprezowa. Są dowodem na to, że
ciastka wcale nie muszą być słodkie żeby wszyscy się nimi zajadali. Te
cebulowe krakersiki były już
hitem niejednego towarzyskiego spotkania i zawsze goście dopraszali się o więcej.Przed nami ostatni tydzień karnawału i na pewno w wielu domach będzie podczas weekendu wesoła zabawa. Zabawa zabawą, ale zawsze dobrze jest przygotować coś do jedzenia dla gości. Przekąski powinny być szybkie do zrobienia, smaczne i poręczne do zjadania. Na przykład takie jak paluchy francuskie, które robi się błyskawicznie.

czas przygotowania: 20 minut + czas chłodzenia ciasta i pieczeniaskładniki:350 g
mąki pszennej + trochę do podsypywania150 g
masła100 g
kremowego twarożku naturalnego1
jajko1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
papryki słodkiej mielonej1 łyżeczka
kminku mielonego250 g
cebuli białej







Jak zrobić
ciasteczka z cebulą?2 większe
cebule obrałam i pokroiłam w bardzo drobną kosteczkę.
Mąkę przesiałam, dodałam zimne
masło,
proszek do pieczenia,
sól,
paprykę i
kminek. Roztarłam rękami aż powstał tak jakby mokry piasek i grudki tłuszczu nie były wyczuwalne. Dodałam
serek i
jajko oraz
cebulę, zagniotłam ciasto. Odłożyłam je do lodówki na 30 minut żeby nieco stężało.Schłodzone ciasto podzieliłam na kilka mniejszych części. Podsypując
mąką rozwałkowywałam każdą na cienki placek - im cieniej tym lepiej. Foremką wycinałam małe
ciasteczka i układałam je gęsto na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasteczka piekłam ok. 12 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Są gotowe kiedy ładnie się zezłocą. Upieczone i ostudzone przechowuję w szczelnie zamykanym pojemniku żeby nie zwilgotniały.