Wykonanie

Ten
biszkopt nie tylko pięknie wygląda (ta soczysta zieleń od razu wprowadza mnie w wiosenny, pogodny nastrój), ale i smakuje obłędnie. Zapach i smak
szpinaku są w ogóle niewyczuwalne. Ciasto konsystencją niewiele różni się od tradycyjnego
biszkoptu (jest tylko odrobinę gęściejsze i bardziej wilgotne). Może stanowić bazę wielu
tortów i deserów. Ciekawie komponuje się z kwaśnymi
smakami (masy
cytrusowe, kremy
owocowe).Składniki:125 g
świeżego szpinaku baby1/2 szklanki
oleju rzepakowego2 łyżki
soku z cytryny3/4 szklanki
białego cukru2 łyżki
cukru waniliowego lub wanilinowego3
jajka1 szklanka
mąki pszennej1 czubata łyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
soliLiście
szpinaku myjemy, przebieramy i umieszczamy w kielichu blendera. Rozcieramy je na gładką masę. stopniowo dolewając
olej i
sok z cytryny. Całość ponownie miksujemy (dość długo), aby uzyskać jak najgładsze purée.
Jajka miksujemy z
cukrem i
cukrem waniliowym na puszystą pianę. Dodajemy purée ze
szpinaku i miksujemy całość do połączenia się składników.
Mąkę przesiewamy do miski razem z proszkiem oraz
solą. Stopniowo dodajemy do suchych składników
szpinakową mieszankę, cały czas ciasto miksując. Masę przelewamy do tortownicy o średnicy 18-20 cm, wyłożonej pergaminem, wysmarowanej
masłem i oprószonej
mąką. Ciasto pieczemy około 40-50 minut w piekarniku nagrzanym do 170*C. Gotowe pozostawiamy w wyłączonym piekarniku, aż całkowicie wystygnie.
