Wykonanie
Jeśli nie mam za wiele czasu, a wzbiera we mnie ochota na pieczenie domowych słodkości to zawsze kończy się muffinami:) Ogromną ich zaletą, oprócz oczywiście smaku, jest ekspresowe wykonanie :)Dziś muffiny z
czekoladą czyli prawdopodobnie w najbardziej popularnej wersji. Użyłam
czekolady gorzkiej, ale równie dobrze, a może nawet lepiej sprawdzi się
czekolada mleczna ;)Składniki:2 szklanki
mąki pszennej3/4 szklanki
cukru (użyłam brązowego)szczypta
soli1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
cukru waniliowego1/3 szklanki
oleju rzepakowego1 i 1/3 szklanki
mleka2
jajka2 tabliczki
czekolady, posiekanej na drobne kawałkiPrzygotowanie:Suche składniki przesiej do miski. W drugiej misce utrzyj
jajka z
cukrem, dodaj do nich resztę 'mokrych' składników, a następnie połącz zawartość obu misek. Do ciasta dodaj pokruszoną
czekoladę i niedbale wymieszaj.12 wysokich papilotek (typu tulipan) umieść w metalowym stelażu i wypełnij je
ciastem.Piecz w nagrzanym do 190*C piekarniku przez około 15-20minut, sprawdzając metodą suchego patyczka.Smacznego :)