Wykonanie
W sklepie dziś były ładne płaty
śledziowe, więc je kupiłam. W
sumie często robię w ten sposób zakupy, opierając się na dostępności produktów, i tym samym tym co akurat jemy trochę rządzi przypadek. Są świeżutkie, piękne warzywa - jemy warzywa. Widzę kawałek ładnego
mięsa - ląduje w lodówce a
potem na naszych talerzach. Również tak robicie?
Sałatkę specjalnie podałam w takiej formie jak widzicie, jako
sałatkę warstwową, bo chociaż można powiedzieć że składa się ze
śledzi i
ziemniaków, to jednak chciałam podkreślić różnorodność tych składników. Wszystko łączy
sos majonezowy z warzywami, "Remulada duńska"
marki Folwark .



Składniki na 2 porcje :2 duże
filety śledziowe1 średniej wielkości
batat2-3
ziemniaki3 łyżki sosu "Remulada duńska"
marki Folwark3
rzodkiewki2 łyżki posiekanej
natki pietruszkisól, świeżo mielony
czarny pieprzPrzygotowanie :
Batata i
ziemniaki gotuję w lekko osolonej wodzie, odkładam do lekkiego przestudzenia (jednak powinny pozostać ciepłe), obieram i kroję w niewielką kostkę.
Śledzie również kroję w kostkę (jeśli są za słone, trzeba je wcześniej odmoczyć).
Rzodkiewki ze skórką ścieram na tarce na grubej tarce, dodaję łyżeczkę posiekanej
pietruszki i mieszam z sosem. Układam
sałatkę: na dno naczyń wykładam po połowie kostek
batata, oprószam je
pieprzem, lekko posypuję częścią posiekanej
natki pietruszki.
Potem wykładam po połowie
śledzi, na nie po łyżce sosu, a na koniec kostki z
ziemniaków. Przykrywam pozostałym sosem, oprószam
pietruszką i
pieprzem.







