Wykonanie
Swoją miłość do
ziemniaków ogłaszam wszem i wobec przy każdej okazji. Bo mi smakują, bo można z nich zrobić placki, kopytka i wieeele innych potraw, bo wcale nie tuczą (jeśli oczywiście nie łączymy ich z zawiesistymi sosami, zasmażkami i innymi tłustościami).Kiedyś słyszałam o ziemniakach faszerowanych
twarogiem.
Ziemniaki i
ser biały razem, na jednym talerzu to nie jest coś, co mogłam sobie wyobrazić z łatwością. Ale ostatnio, powodowana głodem,
brakiem innych składników oraz lenistwem, ze względu na które nie chciało mi się ruszyć tyłka do sklepu, pomyślałam, że właśnie takie
ziemniaki zrobię. Tak się złożyło, że jedyny
twaróg, który był w lodówce, został rano wymieszany z
rzodkiewką. Natomiast w wielkim słoiku dojrzałam kilka ostatnich, smętnych
oliwek. A co tak będą pływały - pomyślałam - lepiej nadam ich wypestkowanemu życiu sens i je zjem. Miałam też
tabasco, a przy każdej możliwej okazji szukam sposobności, żeby móc nim cokolwiek polać (dosłownie "polać", a nie "skropić"). No i tak właśnie doszło do skomponowania, dla niektórych
dziwnej, mieszanki. Takie faszerowane
ziemniaki można zrobić zarówno na grillu jak i w piekarniku.

Składniki:-
ziemniaki-
biały ser-
rzodkiewka- ewentualnie
oliwki- bardzo ewentualnie
tabasco ;-)-
sól i
pieprz czarnyPrzygotowanie:
Ziemniaki obieramy, myjemy i przekrajamy wzdłuż na pół. Wrzucamy do wrzątku i gotujemy ok 8-10 minut. Wyjmujemy, a gdy przestygną wydrążamy w nich otwory - tak, aby nie przebić na wylot, a dało się do środka włożyć farsz.Do
twarogu dodajemy starkowaną na tarce o największych otworach
rzodkiewkę oraz
sól i
pieprz do smaku i dokładnie mieszamy.Jeśli
ziemniaki przyrządzamy na grillu, to najpierw zapiekamy je, kładąc wydrążoną stroną na ruszcie (a najlepiej na tacce położonej na ruszcie) i grillujemy przez 10 minut. Następnie obracamy na drugą stronę, do otworów nakładamy
twarogowy farsz i przykrywamy
oliwkami. Grillujemy aż
ziemniaki będą miękkie.Jeśli przyrządzamy je w piekarniku, to farsz od razu nakładamy do otworów, przykrywamy
oliwkami i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni. Pieczemy około 30 minut.Podajemy na ciepło, ewentualnie skropione/polane
sosem tabasco.Smacznego!!