Wykonanie
Mięso w tej potrawce jest delikatne i pyszne, a sos to doskonała "maczajka", gęsty i bardzo aromatyczny za sprawą
curry i świeżej
mięty - i tak polecam wszystkiego spróbować, z
chlebem lub
bułką które moczymy w sosie.


Składniki :0,5 kg
karkówki wieprzowejPrzyprawy:1 łyżeczka
curry1 łyżeczka
soli1 łyżeczka mielonego
czarnego pieprzu2 duże
cebule3 łyżki
oleju rzepakowego0,5 szklanki słodkiej
śmietanki (30%)kilka liści świeżej
miętydodatkowo:
curry,
sól i
pieprz do smakuodrobina przegotowanej
wodyPrzygotowanie :
Mięso kroję w cienkie plastry i lekko rozbijam tłuczkiem. W miseczce mieszam
przyprawy i tą mieszanką dokładnie nacieram
karkówkę, po czym szczelnie zawiniętą zostawiam na noc w lodówce. Rozgrzewam
olej na patelni, rumienię
mięso z obu stron. Dodaję
cebule pokrojone w kostkę, przykrywam i duszę na małym ogniu do momentu, gdy
karkówka będzie miękka. Dolewam
śmietankę, dodaję posiekane liście
mięty i duszę razem 5 minut (na malutkim ogniu). Jeśli sos się lekko rozwarstwia, dodaję odrobinę
wody i mieszam. Na koniec doprawiam sos do smaku.