Wykonanie
Ta kapucha to danie z gatunku: nie marnuję jedzenia. Użyłam
kapusty, która została po przygotowywaniu gołąbków, więc tak naprawdę była już podgotowana i miękka. Jeśli będziecie zaczynali od zupełnie surowej, poszatkujcie ją i podgotujcie ok. pół godziny z
wodą, a
potem odcedźcie
wodę i postępujcie zgodnie z przepisem. Jest delikatna i pyszna.


Składniki :pół główki małej
kapusty (białej)0,5 szklanki
mleka 2%3 ziarna
ziela angielskiego2
liście laurowe3 łyżki
oleju1 duża
cebula2 ząbki
czosnku100 g.
wędzonego boczku (w plastrach)
sól,
pieprz do smakuPrzygotowanie :Poszatkowaną
kapustę przekładam do garnka, zalewam
mlekiem, dodaję
ziele angielskie,
liście laurowe i troszkę
soli. Na małym ogniu, pod przykryciem (mieszając od czasu do czasu) gotuję wszystko ok. pół godziny, po czym dolewam
olej, Wrzucam do
kapusty drobno posiekany
boczek, posiekany
czosnek i
cebulę pokrojoną w kostkę. Duszę pod pokrywką do momentu, aż
kapusta będzie wystarczająco miękka (kolejne pół godziny). Doprawiam do smaku
solą i
pieprzem.