Wykonanie
Chciałam tę zapiekankę nazwać: lazania z
kapusty, ale to by chyba była przesada ;) Nie ma w niej ani grama
makaronu, bo jego rolę spełniają właśnie liście
kapusty. Może bardziej przypomina gołąbki? Całość smakuje świetnie, jest to pełnowartościowy, sycący obiad. Do przyprawienia
mięsa użyłam
ostrego sosu Kebab firmy Develey .



Składniki :6-8 liści
białej kapusty, ugotowanych do miękkości0,5 kg
mięsa wieprzowego, mielonego (
karkówka,
łopatka)2 łyżki
oleju rzepakowego0,5 szklanki
ostrego sosu Kebab firmy Develey + 2-3 łyżki do posmarowaniakilka plastrów
żółtego serasól,
pieprz do smakuDodatkowo :odrobina
oleju do posmarowania formyPrzygotowanie :Naczynie, w którym będzie się piekła zapiekanka natłuszczam
olejem. Na dno wykładam liście
kapusty (można je porwać na kawałki).
Olej rozgrzewam na patelni, wrzucam
mięso mielone, lekko je
solę i podsmażam rozdrabniając. Gdy przestanie być surowe, doprawiam je sosem i jeszcze chwilę podsmażam. Doprawiam do smaku
solą i
pieprzem.
Mięso wykładam na
kapustę w naczyniu, na nim układam kilka plastrów
sera, po czym wszystko przykrywam znowu
kapustą. Górę zapiekanki smaruję pozostałym sosem, przykrywam plastrami
sera. Piekę ok. 60 minut, pod przykryciem, w temperaturze 200 stopni C (uwaga na
ser, żeby się nie przypalił).





