Wykonanie
Ja za pierogami z nadzieniem mięsnym nie jestem. Ale czasami trzeba poświęcić się dla rodziny i przygotować coś co lubi ktoś inny. Wtedy satysfakcja jest podwójna.
Składniki :Ciasto :* szklanka
mąki pszennej* szczypta
soli* 1/3 szklanki wrzątkuNadzienie :* 600 g
łopatki bądź
karkówki*
cebula* 3 łyżki
oleju rzepakowego*
sól,
pieprz*
majeranekPrzygotowanie :Przesiać
mąkę do miski, dodać
sól. Wlać wrzątek i zagnieść ciasto. Wyłożyć na blat , zagniatać aż będzie odchodzić od ręki. Uważać bo na początku ciasto jest gorące. Przykryć czystą ściereczką i odłożyć na 30 minut. Rozwałkować i szklanką wykroić krążki na pierogi.
Mięso pokroić na mniejsze kawałki, ugotować do miękkości. Zimne
mięso zmielić.
Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić. Dodać do
mięsa, przyprawić do smaku. Tak przygotowanym farszem nadziewać pierogi. Gotować w osolonym wrzątku około 7 minut od wypłynięcia pierogów na wierzch. Podawać z zeszkloną
cebulką.