Wykonanie



Dzisiaj kochani proponuję Wam przygotowanie bardzo smacznych pasztecików z nadzieniem
szpinakowo- mięsnym. Paszteciki przygotowałam z
ciasta drożdżowego, bo takie lubię najbardziej.Posypałam część
makiem, a drugą część
czarnuszką.Zapraszam!

składniki na
ciasto drożdżowe:- 2 szklanki
mąki pszennej- 2
jajka- 1
żółtko- 1/4 kostki
masła roztopionego w garnuszku- 1/3 kostki
drożdży-200-250 ml letniej
wody- 1/5 łyżeczki
soliWYKONANIE:- najpierw wykonujemy roszczyn, tzn.
mąkę przesyp do miski, zrób dołeczek, pokrusz
drożdże wlej troszkę
wody, wymieszaj na gęstą papkę, odstaw na 20 minut- po tym czasie dodaj pozostałą
wodę,
jajka (roztrzepane) i pozostałe składniki. Ciasto wyrabiamy co najmniej 15 minut, ciągle mocno pracując rękami. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.Jest gotowe gdy podwoi swoją objętość.FARSZ:- 250 g
mrożonego szpinaku- 4 ząbki
czosnku- 250 g
mięsa z kaczki ( ja użyłam
mięsa gotowanego z rosołu- udka, szyjka)- 2 łyżki
masła-
sól- 2
białkaNa gorącej patelni na
maśle podsmaż
czosnek,
szpinak.
Mięso z kaczki oddziel od kości.Całość zmiksuj blenderem na gładką masę, dopraw
solą i
pieprzem.

Wyrośnięte ciasto podziel na 3 części, każdą rozwałkuj na blat, ku krawędzi nałóż farsz jak na zdj. po wyżej, następnie z roluj tak aby powstał długi walec, z każdej strony otoczony
ciastem. Odkrój pozostałą cześć ciasta i zrób to samo. Każdy taki długi walec- rolkę, kroimy na równe paszteciki.

Smarujemy przed pieczeniem roztrzepanym
jajkiem, posypujemy
makiem lub
czarnuszką, pieczemy 25 -30 minut w temp 185 stopni C.

Gotowe smacznego!