Wykonanie
Uwielbiam tą babkę zawsze piekę ją na święta Wielkanocne, zazwyczaj w wersji mini do koszyczków. Jest bardzo smaczna i efektownie wygląda :).

Składniki :2 szklanki
mąki1 szklanka
cukru1/2 szklanki
maku250 g
masła5
jajek8 łyżek
oleju1 łyżeczka
octu2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżka
kakaoolejek waniliowy lub ulubionyOpis wykonania:
Masło ucieramy z
cukrem i
żółtkami na puszysta masę. Dodajemy
proszek do pieczenia,
ocet,
olej i olejek, dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Odkładamy 1 łyżkę
mąki, resztę wsypujemy ciasta mieszamy, dodajemy ubita pianę z
białek i delikatnie łączymy z
ciastem.Ciasto dzielimy na trzy równe części do jednej dodajemy
mak, do drugiej
kakao, do trzeciej pozostawiona łyżkę
mąki. Delikatnie mieszamy.Do wysmarowanej i oprószonej
mąką blaszki wlewamy kolejno ciasto z
makiem, ciemne i białe. Pieczemy około 60 minut w 180 C.


Justyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy