Wykonanie
Bardzo fajny przepis, który w
sumie był na keksową brytfankę, ale postanowiłam zaciągnąć do zabawy córcię, która już próbuje ostro pomagać w kuchni co na ogół kończy się dłuuuuugim sprzątaniem :).

Składniki : dla >6 osób
Mąka pszenna 2 szkl.
cukier 1 szkl.
mak nie mielony 1/2 szkl.
masło 250 g
jajka 5 szt.
olej 8 łyżek
ocet 1 łyżeczka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
kakao 1 łyżka
olejek waniliowyOpis przygotowania :czas przygotowania: do 60 min1.
Masło ucieram z
cukrem i
żółtkami, dodaje
proszek do pieczenia,
ocet,
olej i
olejek waniliowy ilość wg. gustu wszystko ucieramy. Następnie dodajemy
mąkę (1 łyżkę odkładamy), wykładamy ubitą pianę z
białek i delikatnie mieszamy ciasto.2. Ciasto dzielimy na trzy porcje do jednej dodajemy łyżkę
mąki, do drugiej
kakao, do trzeciej
mak.3. Do wysmarowanej blaszki nakładamy najpierw ciasto białe, ciemne i z
makiem.W moich babeczkach zrobiłam to na odwrót. Jeżeli pieczemy małe babeczki (12 szt) pieczemy 30 min. w 180 C. Natomiast jeżeli w keksowej formie to 60 min.Justyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy