Wykonanie

Jeśli lubicie babki, to polecam też taką. Ładnie wygląda, każda warstwa smakuje inaczej. Długo zachowuje świeżość.P.S. z części ciasta różowego upiekłam małe babeczki do koszyczka, dlatego warstwa różowa jest cienka. Jeśli będziecie piec tylko babkę, będzie ona wyższa i bardziej różowa.*porcja na dużą babkęSkładniki:200 g
masła1/2 szklanki
oleju1 szklanka
cukru5
jajek1 i 1/2 szklanki
mąki3 łyżeczki
proszku do pieczenia1
kisiel wiśniowy1
kisiel cytrynowy4 łyżki
kakao1 łyżka
octuMiękkie
masło utrzeć z
cukrem i
żółtkami na puszystą masę. Nie przerywając ubijania dodać
ocet,
olej i
mąkę wymieszaną z proszkiem i przesianą. Z
białek ubić pianę i delikatnie wymieszać z
ciastem. Podzielić ciasto na trzy części. Do jednej dodać
kakao, do jednej
kisiel czerwony a do ostatniej
kisiel żółty.Foremkę do babki wysmarować
masłem i wysypać
bułką tartą. Warstwami wykładać ciasto. Piec około 60 minut w 180*C. Wystudzić i polukrować.