Wykonanie
Babka włoska jest doskonała, uwielbiam ją. Nie jest trudna w wykonaniu i znika w mgnieniu oka.

Potrzebne składniki:1 kostka tłuszczu1 szklanka
cukru6
jajek2 szklanki
mąki krupczatki6 łyżek
oleju2 łyżki
octu6 łyżek kartoflanki3 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżki
kakaogarść
rodzynekSposób wykonania:Kostkę tłuszczu ucieramy ze szklanką
cukru. Dodajemy naprzemiennie 6
żółtek, 2 szklanki
mąki krupczatki, 6 łyżek kartoflanki, 6 łyżek
oleju oraz dolewamy 2 łyżki
octu. Wsypujemy 3 łyżeczki proszku do pieczenia/
Białka z odrobiną
soli ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy.Formę do baby smarujemy tłuszczem i posypujemy
bułką tartą.Ciasto dzielimy na 3 części. Pierwszą część
waniliową mieszamy z
rodzynkami i wykładamy do formy. Do 2 dodajemy 2 łyżki
kakao, mieszamy, wykładamy na białą masę i na górę wykładamy
waniliową.Pieczemy ok. 50 min. w 180 st. Zostawiamy do wystygnięcia, lukrujemy.