ßßß Cookit - przepis na Pudding ryżowy z owocami

Pudding ryżowy z owocami

nazwa

Wykonanie

Pin It
Zapraszam na małe i słodkie co nieco, czyli bardzo prosty deser, który pamiętam z czasów mojego dzieciństwa. Moja babcia robiła mi go na zmianę z prażonym ryżem z jabłkami, śmietaną i cynamonem. Oczywiście wtedy w sklepie nie było ani granatów, ani kiwi, tylko nasze polskie owoce. Tak więc przygotujcie pudding ryżowy z owocami jakie lubicie najbardziej. Ja wybrałam te sezonowe.
Czas przygotowania: 60 minut + czas oczekiwania
Składniki:
2 szklanki tłustego mleka
1/2 szklanki ryżu
otarta skórka z cytryny
4 łyżki cukru
1 dojrzałe kiwi
ziarenka granatu
Wykonanie:
Do garnuszka o grubym dnie wlewamy mleko, dodajemy ryż i startą skórkę z cytryny. Powoli doprowadzamy do zagotowania. Zmniejszamy ogień i gotujemy, aż ryż się rozklei i wchłonie mleko. Wtedy dodajemy cukier i bardzo dokładnie mieszamy. Dwie miseczki smarujemy olejem, wkładamy do nich pudding, wygładzamy. Odstawiamy do wystygnięcia, wtedy przykrywamy i wkładamy do lodówki. Po 2-3 godzinach pudding wyjmujemy delikatnie z miseczek, najlepiej jest odwrócić miseczkę do góry nogami, przykładając do niej talerzyk.
Kiwi obieramy ze skórki, kroimy w plasterki, układamy obok puddingu i posypujemy ziarenkami granatu.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2016/04/pudding-ryzowy-z-owocami.html