Wykonanie
Pin It
Zapraszam na małe i słodkie co nieco, czyli bardzo prosty deser, który pamiętam z czasów mojego dzieciństwa. Moja babcia robiła mi go na zmianę z prażonym
ryżem z jabłkami,
śmietaną i
cynamonem. Oczywiście wtedy w sklepie nie było ani
granatów, ani
kiwi, tylko nasze polskie
owoce. Tak więc przygotujcie
pudding ryżowy z
owocami jakie lubicie najbardziej. Ja wybrałam te sezonowe.
Czas przygotowania: 60 minut + czas oczekiwaniaSkładniki:2 szklanki tłustego
mleka1/2 szklanki
ryżuotarta
skórka z cytryny4 łyżki
cukru1 dojrzałe
kiwiziarenka
granatuWykonanie:Do garnuszka o grubym dnie wlewamy
mleko, dodajemy
ryż i startą
skórkę z cytryny. Powoli doprowadzamy do zagotowania. Zmniejszamy ogień i gotujemy, aż
ryż się rozklei i wchłonie
mleko. Wtedy dodajemy
cukier i bardzo dokładnie mieszamy. Dwie miseczki smarujemy
olejem, wkładamy do nich
pudding, wygładzamy. Odstawiamy do wystygnięcia, wtedy przykrywamy i wkładamy do lodówki. Po 2-3 godzinach
pudding wyjmujemy delikatnie z miseczek, najlepiej jest odwrócić miseczkę do góry nogami, przykładając do niej talerzyk.
Kiwi obieramy ze skórki, kroimy w plasterki, układamy obok
puddingu i posypujemy ziarenkami
granatu.