Wykonanie
Bardzo dobry również na zimno :)Składniki:1 litr
mleka2 łyżki startej
skorki z cytryny100 g
ryżu ( najlepszy taki specjalny "
pudding rice" )70 g
cukru5
jajekcynamon do dekoracjiZ podanej ilości
mleka odlać 4 łyżki.Pozostałe
mleko wlać do rondla, dodać
skórkę z cytryny i zagotować. Zmniejszyć ogień i dodać
ryż i
cukier. Rondel przykryć pokrywką i gotować przez około 30 minut .
Białka oddzielić od
żółtek.
Żółtka roztrzepać z pozostałym
mlekiem, dodać do gorącego
ryżu, ale nie gotować.
Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy ryżowej. Wymieszać delikatnie iprzełożyć do miseczek. Posypać
cynamonem i
cukrem i wstawić na 5 minut do dobrze nagrzanego piekarnika (180 C ).
Deser jest bardzo smaczny na ciepło jak i na zimno.