ßßß Cookit - przepis na Aksamitny krem z selera z olejem rzepakowym

Aksamitny krem z selera z olejem rzepakowym

nazwa

Wykonanie

Pin It
Na niedzielny walentynkowy obiad polecam Wam pyszną i delikatną zupę. Oto aksamitny krem z selera, który na pewno zachwyci Waszą drugą połówkę.
Do jej przygotowania użyłam oleju rzepakowego. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega - 3 i dlatego jest bardzo ważn ym składnikiem naszej codziennej diety.
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
800 g selera
2 ziemniaki
1 duża cebula
1 łyżeczka tymianku
2 listki laurowe
1200 ml bulionu
50 ml białego wytrawnego wina
100 g szynki wieprzowej
100 g śmietany 18%
olej rzepakowy
sól
Wykonanie:
Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy. Cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy ją na patelnię, dodajemy .listki i tymianek. Cebulę smażymy, aż będzie zeszklona. Przekładamy ją do garnka, wlewamy bulion. Seler obieramy i kroimy w kostkę, wkładamy na patelnię i delikatnie przesmażamy, wkładamy do garnka z bulionem. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, wkładamy do garnka, wlewamy wino. Wszystko doprowadzamy do zagotowania, a następnie gotujemy na mniejszym ogniu, aż warzywa będą miękkie,
W międzyczasie szynkę kroimy w paski i przesmażamy na patelni na rozgrzanym oleju rzepakowym.
Z zupy wyjmujemy listki, warzywa miksujemy, dodajemy śmietanę i sól, mieszamy.
Zupę podajemy posypaną tymiankiem i szynką.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2016/02/aksamitny-krem-z-selera-z-olejem.html