Wykonanie
Pin It

Na niedzielny walentynkowy obiad polecam Wam pyszną i delikatną zupę. Oto aksamitny krem z
selera, który na pewno zachwyci Waszą drugą połówkę.Do jej przygotowania użyłam
oleju rzepakowego.
Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega - 3 i dlatego jest bardzo ważn ym składnikiem naszej codziennej diety.

Czas przygotowania: 30 minutSkładniki:800 g
selera2
ziemniaki1 duża
cebula1 łyżeczka
tymianku2
listki laurowe1200 ml
bulionu50 ml białego
wytrawnego wina100 g
szynki wieprzowej100 g
śmietany 18%olej rzepakowysólWykonanie:Na patelni rozgrzewamy
olej rzepakowy.
Cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy ją na patelnię, dodajemy .listki i
tymianek.
Cebulę smażymy, aż będzie zeszklona. Przekładamy ją do garnka, wlewamy
bulion.
Seler obieramy i kroimy w kostkę, wkładamy na patelnię i delikatnie przesmażamy, wkładamy do garnka z
bulionem.
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, wkładamy do garnka, wlewamy
wino. Wszystko doprowadzamy do zagotowania, a następnie gotujemy na mniejszym ogniu, aż warzywa będą miękkie,W międzyczasie
szynkę kroimy w paski i przesmażamy na patelni na rozgrzanym
oleju rzepakowym.Z zupy wyjmujemy listki, warzywa miksujemy, dodajemy
śmietanę i
sól, mieszamy.Zupę podajemy posypaną
tymiankiem i
szynką.