Składniki1 kg karczku bez kości4 łyżki masła1 litr bulionusólziołowa do smaku50 ml białego wytrawnego wina -niekoniecznieSos:50 dag maślaków i kozaków czerwonych1 duża cebula1 liść laurowy3 ziela angielskiepieprz ziarnisty1 łyżeczka maki pszennej10 dag śmietany 18%Sposób przygotowaniaKarkówkę kroimy na centymetrowe plastry,oprószamy soląziołową do smaku z każdej strony.Na patelni rozgrzewamy masło obsmażamy kotlety.Wkładamy do garnka zalewamy gorącym bulionem dodajemy listek laurowypieprz ziarnisty i ziele angielskie,gotujemy do miękkości na wolnym ogniu pod przykryciem.Pod koniec duszenia wlewamy wino-można zrezygnować.Sos: Grzyby oczyszczamy,myjemy,duże kroimy na mniejsze kawałki,małe zostawiamy w całości.Cebulę obieramy siekamy.Przesmażamy wszystko na tłuszczu z mięsa,aż będą miękkie,doprawiamy do smaku-całość dodajemy do garnka z mięsem dusimy 5 minut zagęszczamy mąką wymieszaną ze śmietaną całość doprowadzamy do wrzenia.Podajemy z ziemniakami.