ßßß Cookit - przepis na Carbonara z cytryną i tymiankiem

Carbonara z cytryną i tymiankiem

nazwa

Wykonanie

Od czasu do czasu makaron carbonara jest po prostu niezbędny. Nie jest zbyt zdrowy, ale co z tego, skoro smakuje AŻ TAK dobrze . Dla odmiany warto wypróbowa ć jego wersję ze skórką z cytryny i świeżym tymiankiem, które o żywiają to klasyczne d anie. Polecam!
Carbonara z cytryną i tymiankiem
- 2 plastry b oczku
- 1 łyżka masła
- 1 ząbek czosnku
- 1 75 g makaronu spaghett i lub bu catini
- 50g sera Pecorino + do posy pania
- 2 jaj ka
- 1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny
- 1 /2 łyż ki posiek ane go t ymiank u + na wierzch
- s ól, pieprz
1) Bocz ek po kroić na małe kaw ałki i podsmażyć na patelni z masłem.
2) Z mniejszyć ogień i dodać ugotowany al dente makaron (zostawi ć trochę wody z gotowania).
3) Wymieszać starty s er, j ajka, skórkę z cytryny, tymian ek, só l i p ieprz .
4) Zdją ć pat elnię z ognia, dod ać ser z jajkami i szybko wymieszać, d oda jąc w razi e potrze by trochę wody z gotowania makaronu .
5) Podawać posy pane startym serem i listkami tymianku.
Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: 2
K aloryczność jednej porcji: 5 80 kcal
Źródło:http://incookingwetrust.blogspot.com/2016/03/carbonara-z-cytryna-i-tymiankiem.html