ßßß Cookit - przepis na Miska warzyw w sosie musztardowo-miodowym.

Miska warzyw w sosie musztardowo-miodowym.

nazwa

Wykonanie

Oto pełna składników odżywczych i błonnika miska, która kolorami nawiązuje do zbliżającej się wielkimi krokami wiosny :) Na obiad lub kolację. Smacznego!
Składniki (2 porcje):
2 średnie marchewki - obrane i pokrojone w cienkie plasterki
8 brukselek - pokrojone w cienkie plasterki
1 żółta papryka - pokrojona w drobne paski
garść zielonych liści, np. jarmużu - bez łodyg, drobno posiekane
1 szklanka gotowanej ciecierzycy
pestki z 1 granatu
1 burak - obrany i starty na grubych oczkach
1 dojrzałe, miękkie awokado - obrane i pokrojone w plasterki
łyżeczka oleju do smażenia
Sos miodowo-musztardowy:
3 łyżki oleju nierafinowanego
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka musztardy francuskiej
1 łyżka miodu
sól, pieprz
Sos:
Wszystkie składniki na sos wymieszaj do połączenia, najlepiej w małym słoiczku. Dopraw wg uznania.
Sałatka:
1. Rozgrzej olej na patelni, następnie dodaj marchew, paprykę, brukselkę, jarmuż i ciecierzycę. Smaż kilka minut, aż warzywa będą odpowiednio miękkie.
2. Przełóż warzywa do miski, posyp tartym (surowym) burakiem i pestkami granatu. Obok ułóż pokrojone awokado i całość polej sosem.
Energia
(1 porcja)
Białko
Tłuszcz
Węglowodany
Błonnik
568 kcal
14 g
35 g
59 g
19 g
Źródło:http://www.powiedzdietomnie.pl/2016/03/miska-warzyw-w-sosie-musztardowo.html