Wykonanie

Babeczki powstały z myślą o moim
mężu, który uwielbia słodkości w moim wykonaniu. Jest teraz na diecie by zrzucić parę kilogramów, ale jest też łasuchem. Domowe wypieki są lepszym rozwiązaniem niż kupne ze sklepu, tzw. "mniejsze zło" ;), na które można pozwolić sobie od czasu do czasu. Takie babeczki się sprawdzają, gdy mój mąż ma ochotę na coś małego i słodkiego. Ja osobiście również uwielbiam takie małe co nie co na poprawę nastroju. Szybko się je robi, a połączenie
wanilii z
cytryną jest duetem doskonałym jak dla mnie i mojego
męża. Dlatego
cytrynowe muffinki z kremem w środku i
bitą śmietaną polecam wszystkim łasuchom :) .....Muffinki
cytrynowe z kremem
limonkowym i
bitą śmietanąSkładniki:krem
cytrynowykilka kropli
aromatu cytrynowegokilka kropli
aromatu waniliowego30 g
cukru wanilinowego Delecta30 g
cukru Delecta smak
cytrynowy250 g
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczenia Delecta4
jajka150 ml
oliwy100 ml
mlekaskórka z 1
cytrynybita śmietanaDecorada karmel - posypka dekoracyjna DelectaSposób przygotowania:Najpierw przygotowujemy ciasto. Mieszamy ze
sobą suche składniki (
mąka,
proszek do pieczenia), a mokre ze sobą (
jajka,
oliwa,
mleko,
cukier wanilinowy,
cukier cytrynowy,
aromat waniliowy,
aromat cytrynowy i
skórkę z cytryny). Dodajemy suche składniki do mokrych i mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy. Wlewamy trochę ciasta do foremek na muffiny (jeśli nie używamy gumowych form, to formę trzeba wysmarować
oliwą lub
masłem), a
potem dodajemy po łyżeczce kremu
cytrynowego. Następnie wylewamy resztę ciasta do foremek, tak aby przykryć krem. Muffiny wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na około 30 minut. Tuż przed podaniem dekorujemy babeczki
bitą śmietaną i karmelową posypką. Smacznego!*****Składniki:skórka z 2
limonek100 ml
soku z limonki100 g
cukru1
jajko1
żółtkoszczypta
soli4 łyżki
mąki tortowej50 g miękkiego
masłaSposób przygotowania:Najpierw myjemy
limonki, suszymy i ścieramy skórkę.
Potem wyciskamy sok z tych
limonek. Do garnka wlewamy sok, dodajemy
cukier,
jajko,
żółtko, szczyptę
soli, skórkę z
limonki oraz
mąkę. Stawiamy garnek na gaz i gotujemy na średnim ogniu cały czas mieszając. Gotujemy aż krem zgęstniej. Wyłączamy gaz i dodajemy
masło i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Krem przelewamy do miski, przykrywamy go folią (dociskamy folię do kremu, aby nie powstał kożuch) i wkładamy do lodówki do schłodzenia.