Wykonanie
Po tych ciasteczkach na
stole zostają tylko...słodkie okruszki. Są bardzo pulchne, miękkie i szybkie do zrobienia. A zapach podczas ich pieczenia unoszący się w kuchni jest wspaniały. Gdy tylko wyciągam je z piekarnika nie
mogę się doczekać, aż przestygną i będzie można je zjeść. Mój mały kochany pomocnik też wprost przepada za tymi
ciasteczkami. Czeka tylko, aż postawię puszkę z nimi na
stole i będzie się mogła delektować wypiekiem. Łapie "mniam mniam
ciaatko" w obie rączki i z uśmiechem na ustach się nimi zajada. Po chwili przybiegając po jeszcze jedno.

Składniki:3 szklanki
mąki1 łyżka
proszku do pieczeniaszczypta
soli3
jajka1/2 szklanki
mleka1/2 szklanki
cukru1/2 szklanki
oliwy z oliwek (niepełna)3 kropelki
aromatu waniliowego lub 2 łyżeczki esencji waniliowej* przepis powstał w oparciu o przepis na "
Ciasteczka cytrynowe" z "
Ciasteczka. 1001 przepisów z całego świata i na każdą okazję"Przygotowanie:Najpierw łączymy wszystkie mokre składniki.
Potem dodajemy stopniowo suche składniki, aż ciasto
zrobi się miękkie i lepkie. Wykładamy łyżką (duże porcje, wówczas
ciasteczka będą piękne i pulchniutkie) na blachę wyłożoną papierem do pieczenie, pamiętając o zachowaniu odstępów
między ciasteczkami. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 8-10 minut. W oryginalnym przepisie podany czas pieczenia wynosi 6-8 minut, ale u mnie był troszkę dłuższy.
Ciasteczka można również podawać polane np. lukrem
truskawkowym. Idealna propozycja w sezonie, gdy królują te piękne, małe, czerwone
owoce. Smakują wyśmienicie. Spróbujcie.Smacznego