ßßß
Składniki:3 szklanki mąki1 łyżka proszku do pieczeniaszczypta soli3 jajka1/2 szklanki mleka1/2 szklanki cukru1/2 szklanki oliwy z oliwek (niepełna)3 kropelki aromatu waniliowego lub 2 łyżeczki esencji waniliowej* przepis powstał w oparciu o przepis na "Ciasteczka cytrynowe" z "Ciasteczka. 1001 przepisów z całego świata i na każdą okazję"Przygotowanie:Najpierw łączymy wszystkie mokre składniki. Potem dodajemy stopniowo suche składniki, aż ciasto zrobi się miękkie i lepkie. Wykładamy łyżką (duże porcje, wówczas ciasteczka będą piękne i pulchniutkie) na blachę wyłożoną papierem do pieczenie, pamiętając o zachowaniu odstępów między ciasteczkami. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 8-10 minut. W oryginalnym przepisie podany czas pieczenia wynosi 6-8 minut, ale u mnie był troszkę dłuższy.Ciasteczka można również podawać polane np. lukrem truskawkowym. Idealna propozycja w sezonie, gdy królują te piękne, małe, czerwone owoce. Smakują wyśmienicie. Spróbujcie.Smacznego