Wykonanie
Dziś chciałabym Wam zaproponować błyskawiczny i wytworny strudel z
jabłkami w kształcie warkocza.
Jabłka zawinięte w delikatne
ciasto francuskie, czy może być w życiu coś pyszniejszego ?Wystarczy
mieć w domu gotowe
ciasto francuskie i
jabłka.Goście będą zachwyceni warkoczem z
ciasta francuskiego.Przed podaniem proponuję posypać ciasto
cukrem pudrem, będzie jeszcze smaczniejsze.Zapraszam ;-)

Składniki:1 rulon prostokątnego
ciasta francuskiego (230g)1
żółtko30
masła4
jabłka100 g
rodzynek4 łyżeczki
cukru8 łyżeczek
migdałów pokruszonych do
makiPrzygotowanie:
Jabłka myjemy, obieramy, kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na plasterki.W garnku rozpuszczamy
masło, dodajemy
jabłka i
rodzynki. Mieszamy. Pieczemy na małym gazie 5 minut, następnie dodajemy
migdały.Pozostawiamy
jabłka do wystygnięcia.W międzyczasie rozwałkujemy
ciasto francuskie.We Włoszech zazwyczaj można kupić gotowy już rulon w kształcie prostokątu lub koła.Moje
ciasto francuskie miało kształt prostokątu o wymiarach 33 x 28 cm.Za pomoca linijki i noża dzielimy ciasto tak jak na zdjęciu, to znaczy zostawiamy 8 cm na farsz i 10 cm po bokach na warkocz.Boki dzielimy na równe prostokąty o szerokości 2 cm, tak jak na zdjęciu.

Na
ciasto francuskie kładziemy przygotowany farsz.

Z pasków robimy w miarę ciasny splot .

Zamykamy warkocz po obu jego końcach.

Wierzch
ciasta francuskiego smarujemy roztrzepanym żółt kiem.

Rozgrzewamy piekarnik do 18°C.Pieczemy strudel przez około 30 minut aż stanie się brązow y .Smacznego!Spodobało się ? Podaj dalej!Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)