ßßß
Składniki:1 rulon prostokątnego ciasta francuskiego (230g)1 żółtko30 masła4 jabłka100 g rodzynek4 łyżeczki cukru8 łyżeczek migdałów pokruszonych do makiPrzygotowanie:Jabłka myjemy, obieramy, kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na plasterki.W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy jabłka i rodzynki. Mieszamy. Pieczemy na małym gazie 5 minut, następnie dodajemy migdały.Pozostawiamy jabłka do wystygnięcia.W międzyczasie rozwałkujemy ciasto francuskie.We Włoszech zazwyczaj można kupić gotowy już rulon w kształcie prostokątu lub koła.Moje ciasto francuskie miało kształt prostokątu o wymiarach 33 x 28 cm.Za pomoca linijki i noża dzielimy ciasto tak jak na zdjęciu, to znaczy zostawiamy 8 cm na farsz i 10 cm po bokach na warkocz.Boki dzielimy na równe prostokąty o szerokości 2 cm, tak jak na zdjęciu.
Na ciasto francuskie kładziemy przygotowany farsz.
Z pasków robimy w miarę ciasny splot .
Zamykamy warkocz po obu jego końcach.
Wierzch ciasta francuskiego smarujemy roztrzepanym żółt kiem.
Rozgrzewamy piekarnik do 18°C.Pieczemy strudel przez około 30 minut aż stanie się brązow y .Smacznego!Spodobało się ? Podaj dalej!Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)