ßßß
Składniki:Masa jabłkowa:4 duże jabłkagarść rodzynekczubata łyżka cynamonugarść migdałówKruche ciasto:2 szklanki maki20 dag masła3/4 szklanki cukru pudru3 żółtkamasło do wysmarowania formyWszystkie składniki ciasta mieszamy dokładnie, zagniatamy kulę i wkładamy ją do lodówki.Rodzynki namaczamy prze 15 min w wodzie (lub aromacie np waniliowym)W tzw między czasie, obieramy jabłka i kroimy je na drobne kawałki (im drobniej tym szybciej się ugotują ;)) . Wrzucamy do garnka, podlewamy odrobiną wody i gotujemy aż do postania masy z jabłek (ok 40-50 min). Dodajemy wówczas rodzynki, cynamon. Gotujemy na wolnym ogniu jeszcze z 15-20 min , co chwilę mieszając, aby nic się nie przypaliło.Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy je na ok 0,5 cm placek, którym następnie wykładamy wcześniej wysmarowaną masłem formę do tarty. Odcinamy krawędzie, nadmiar ciasta odkładamy na bok na chwilkę.Formę wkładamy do piekarnika na ok 10 min przy 200 stopniach. Po tym czasie wyjmujemy ciasto i wykładamy na nie masę jabłkową. Resztkę ciasta rozwałkowujemy i kroimy na cienkie paski z których układamy kratownicę na wierzchu. Całość posypujemy płatkami migdałów, a następnie wrzucamy do piekarnika na kolejne 40 min :)Po tym czasie możemy wyjąc już ciasto i rozkoszować się zapachem i smakiem. Jeszcze ciepła szarlotka jest najlepsza.Smacznego!