Wykonanie

Tradycyjnie na Święta Wielkanocne polski mazurek . Moja propozycja, bardzo prosta, szybka i przyjemna w wykonaniu.Cześć najważniejsza to degustacja.Składniki na kruche ciasto:250 g
mąki tortowej100 g
masła100 g
cukru2 łyżki
jogurtu naturalnego1 szczypta
soli1
jajkoSkładniki na masę i ozdoby do Mazurka:1 puszka
mleka skondensowanego słodzonego (380 g)50 g czarnej
czekolady2 łyżki
mleka1 garść
płatków migdałowych1 garść
rodzynek2 łyżki kolorowych ozdób
cukrowychWykonanie:
Mąkę połączyć z
masłem,
cukrem,
jogurtem,
solą i
jajkiem. Wyrobić ciasto. Odłożyć do lodówki na 30 minut.
Mleko skondensowane słodzone umieścić w garnku z
woda, gotować na bardzo wolnym ogniu około 2 godziny. Po tym czasie ostudzić, otworzyć, dodać 1 łyżkę
kakao, wymieszać.W kąpieli
wodnej rozpuścić
gorzką czekoladę z dwiema łyżkami
mleka.Ciasto rozwałkować, umieścić w blaszce do tarty o średnicy 28 cm. (Blaszkę wcześniej posmarować
masłem, oprószyć
cukrem pudrem). Nakłuć widelcem. Piec w temperaturze 200°C przez 15 minut.Po upieczeniu wypełnić środek ciasta masa kajmakową, a następnie rozpuszczoną
czekoladą. Ozdobić
płatkami migdałów,
rodzynkami oraz innymi cukrowymi ozdobami.Kolorowo, smacznie i świątecznie.Smacznego i Wesołego Alleluja.