ßßß Cookit - przepis na Mazurek wielkanocny

Mazurek wielkanocny

nazwa

Wykonanie

Tradycyjnie na Święta Wielkanocne polski mazurek . Moja propozycja, bardzo prosta, szybka i przyjemna w wykonaniu.
Cześć najważniejsza to degustacja.
Składniki na kruche ciasto:
250 g mąki tortowej
100 g masła
100 g cukru
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 szczypta soli
1 jajko
Składniki na masę i ozdoby do Mazurka:
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (380 g)
50 g czarnej czekolady
2 łyżki mleka
1 garść płatków migdałowych
1 garść rodzynek
2 łyżki kolorowych ozdób cukrowych
Wykonanie:
Mąkę połączyć z masłem, cukrem, jogurtem, solą i jajkiem. Wyrobić ciasto. Odłożyć do lodówki na 30 minut.
Mleko skondensowane słodzone umieścić w garnku z woda, gotować na bardzo wolnym ogniu około 2 godziny. Po tym czasie ostudzić, otworzyć, dodać 1 łyżkę kakao, wymieszać.
W kąpieli wodnej rozpuścić gorzką czekoladę z dwiema łyżkami mleka.
Ciasto rozwałkować, umieścić w blaszce do tarty o średnicy 28 cm. (Blaszkę wcześniej posmarować masłem, oprószyć cukrem pudrem). Nakłuć widelcem. Piec w temperaturze 200°C przez 15 minut.
Po upieczeniu wypełnić środek ciasta masa kajmakową, a następnie rozpuszczoną czekoladą. Ozdobić płatkami migdałów, rodzynkami oraz innymi cukrowymi ozdobami.
Kolorowo, smacznie i świątecznie.
Smacznego i Wesołego Alleluja.
Źródło:http://wino-francja-kuchnia.blogspot.com/2016/03/mazurek-wielkanocny.html