Wykonanie
I jeszcze jedna propozycja świąteczna, dietetyczna i piękna.W Święta nie może zabraknąć sałatki i najlepiej jeżeli jest ona lekka i kolorowa, do tego odżywcza i
smakowo ciekawa,no i trochę inna niż tradycyjna
sałatka jarzynowa. Nie to, żebym miała coś przeciwko niej, możemy z niej być dumni, bo to nasza narodowa potrawa, no i jest pyszna, ale spróbujmy czegoś nowego.


Składniki:1 średni
burak, upieczony w piekarniku1 mała
cebula czerwona1-2 łyżki zalewy z
ogórków konserwowych - opcjonalnie3 średnie
ziemniaki, ugotowane w łupinkach, wystudzone i obrane2
filety śledziowe Matias, namoczone i osuszone, pokrojone w niedużą kostkę3 łyżki
majonezuszczypiorek drobno posiekany
sól,
pieprz3
jajka ugotowane na twardo, pokrojone na ćwiartki albo szóstkiliście
cykorii ( albo
sałaty, np rzymskiej ) do podania
rzeżucha - opcjonalnieJak zrobić:1. Upieczonego i wystudzonego
buraka obierz ze skórki i pokrój w około 1 cm kostkę. Wymieszaj z pokrojoną w drobną kosteczkę
cebulą i zalewą z
ogórków, lekko dopraw
solą i odstaw na 15 minut.2. Ugotowane i wystudzone
ziemniaki obierz ze skórki i pokrój w kostkę 1cm. Wymieszaj z kawałkami
śledzia,
majonezem i
szczypiorkiem. Dopraw
solą i
pieprzem, odstaw na 15 minut.3. Na dużym półmisku rozłóż ładne liście
cykorii, na nie nałóż po 1-2 łyżki sałatki ziemniaczanej ze
śledziem, po kilka kawałków
buraka z
cebulą, a na wierzchu po kawałek
jajka. Posyp świeżo zmielonym
pieprzem, a
potem posiekanym
szczypiorkiem albo
rzeżuchą.
