Wykonanie
            Nie wyobrażam sobie Świąt Wielkanocnych bez domowej babki drożdżowej. Odkąd pamiętam piekła ją moja Mama, a później robiłam to już ja sama.Składniki;10 dkg świeżych 
drożdży1 szklanka 
cukru8 
żółtek1,5 szklanki 
mleka, lekko ciepłego200g 
masła1 kg 
mąki1 
cukier waniliowy1 kieliszek 
rumuduża garść 
rodzynekszczypta 
soliWykonanie;
Cukier i 
żółtka utrzyj na kogel-
mogel.
Masło rozpuścić w ciepłym 
mleku.
Drożdże włóż do dużej miski i zalej je 
mlekiem z 
masłem.Dodaj wszystkie składniki i UWAGA – nie mieszaj ich, ale przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe i spokojne miejsce na 3 godziny.Wyrób gładkie ciasto i odstaw pod przykrycie na 30 min, żeby urosło.Przełóż do wysmarowanych 
masłem foremek i odstaw na 20-30 minut, by ponownie wyrosło.Nagrzej piekarnik do 180 st. C i piecz przez ok. 1 godzinę.

żródło / http://agnieszkamaciag.pl/