Wykonanie
Perliczka ma bardzo smaczne
mięso. Od czasu do czasu robimy sobie przyjemność i ptaszynę zjadamy. Tym razem nie miałam za bardzo chęci na doglądanie pieczącego się ptaka, zrobiłam więc to co najbardziej lubię, czyli włożyłam wszystko do wolnowaru. Warto dobrze kawałki
mięsa obsmażyć, dzięki temu zyska ładny kolor. Pamiętajcie też, że tak przygotowana perliczka nie będzie miała chrupiącej skórki. Ale jeżeli komuś zależy na chrupiącej skórce, można, w czasie gdy doprawiamy i przecieramy sos, wstawić
mięso do piekarnika z włączoną opcją grill.

składniki1 perliczka1-2 łyżki
mąki3 łyżki
masła lub
oliwa z oliwek3 główki
czosnku - ząbki bez obierania1/2 szklanki
bulionu z kurczaka1 szklanka soku z
pomarańczy2 - 3 gałązki
rozmarynu2 listki
szałwiisól,
pieprzprzygotowanieWolnowar rozgrzać zgodnie z instrukcją. Perliczkę umyć osuszyć i podzielić na cztery części. Posypać wszystkie kawałki z obu stron
solą,
pieprzem,
mąką - nadmiar strząsnąć. Można też
mąkę z
solą i
pieprzem włożyć do foliowej
torebki i do niej wrzucać kawałki perliczki.Rozgrzać dużą patelnię na średnim ogniu. Roztopić 2 - 3 łyżki
masła lub
oleju. Włożyć kawałki perliczki i obsmażać aż się zrumienią - około 3 minut z każdej strony. Perliczkę odłożyć na bok.Na patelnię wlać sok i
bulion, zagotować, zeskrobując ewentualne resztki z dna. Do misy wolnowaru włożyć
czosnek i
zioła, na nich ułożyć perliczkę. Dodać gorący sok i
bulion. Przykryć i gotować w ustawieniu low przez 6 do 7 godzin. Sos przetrzeć przez sito, doprawić
solą i
pieprzem, ewentualnie
masłem. Podawać perliczkę np z
ryżem i
sałatą. Smacznego!



