Wykonanie
Dzisiaj zapraszam na pyszne kruche ciasto z
kokosem i powidłami. Przepis godny polecania. Jego zaletą jest smak i szybki sposób przygotowania.


SKŁADNIKICiasto:250 g
margaryny1, 5 szklanki
maki pszennej1,5 szklanki
mąki krupczatki3.4 szklanki
cukru pudru5
żółtek1 łyżeczka
proszku do pieczenia1
cukier waniliowystarta skórka z jednej
cytrynyMasa kokosowa5
białek250 g wiórek koksowych150 ml
śmietany 18%7 łyżek
cukruDodatkowo:
powidła śliwkowe lub
dżem z czarnej porzeczki.WYKONANIEWszystkie składniki ciasta łączymy ze sobą, wyrabiamy. Dzielimy na dwie części ( 2/3 większa i mniejszą 1/3 wkładamy do zamrażalnika.Większą część ciasta rozwałkowujemy na średnią blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.W małym garnku podgrzewamy
śmietanę z
kokosem i 6 łyżkami
cukru.Mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
Białka ubijamy na sztywno z pozostałym
cukrem.Do ubitych
białek dodajemy po łyżce masy kokosowej.Ciasto smarujemy powidłami, wykładamy masę
kokosową. Na wierzch ścieramy zmrożone ciasto.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok, 50 min.


SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.