Wykonanie

Niektóre połączenia wydają się czasami zbyt absurdalne do zastosowania w przeciętnej polskiej kuchni, ale że takowymi konwenansami się nie przejmuję, zrobiłem inspirowaną Azją wersję
polskich pierogów. Sam fakt wykorzystania do pierogów czegoś co ma w nazwie "
makaron" brzmi niepokojąco, aczkolwiek osobiście jestem bardzo zadowolony z końcowego efektu. Jest też zaleta farszu - dobrze się z nim lepi, trzyma się kupy.Na ciasto:- 250g
maki pszennej- 30 ml
oliwy- 100ml bardzo ciepłej
wodyNa nadzienie:- 1,5 szklanki ugotowanego
makaronu ryżowego- 180g
tofu- 2 ząbki
czosnku- 2 płaskie łyżki
płatków drożdżowych- 20-30g
nerkowców- szczypta suszonego
chrzanu-
pieprz i
sólDo
mąki dodać
oliwę, a następnie stopniowo dodawać
wodę i wyrabiać ciasto.Wszystkie składniki farszu przemielić.Rozwałkować ciasto, wykroić kółka, nadziać, zalepić.W dużym garnku zagotować
wodę, dodać łyżkę
oleju.Pierogi gotować partiami, ok 3 minuty po wypłynięciu na wierzch.Zajadać maczane w
sosie sojowym, który robi dużą robotę w tym przypadku.



