Wykonanie
Pulpety w sosie to wdzięczny i niewymagający temat. :-) Ja zawsze je gotuję zamiast smażyć, dużo lepiej nam wtedy smakują, nie wysychają. W tej szybkiej wersji sos ma smak
brokułowo-
kalafiorowy i całe, duże kawałki tych pysznych warzyw. :-) Pamiętajcie tylko by ich nie rozgotować, bo wtedy będziemy
mieć w sosie warzywną miazgę.

Pulpety:1 kg
mięsa mielonego1
cebula4 łyżki
bułki tartej1
jajkosól,
pieprz,
papryka słodka,
papryka ostraSos:1
cebula1 główka
kalafiora500g
brokuła200 ml kwaśnej
śmietany 18%sól,
pieprzolej1.
Cebulę siekamy.
Mięso,
bułkę tartą,
jajko,
cebulę i
przyprawy mieszamy ze sobą do uzyskania gładkiej masy. Formujemy niewielkie pulpety, wrzucamy do wrzącej
wody, gotujemy przez około 30 minut. Odcedzamy.2.
Kalafior i
brokuł dzielimy na różyczki, gotujemy w osolonej wodzie przez około 10 minut. Odcedzamy.3. Na rozgrzanym
oleju podsmażamy posiekaną
cebulę. Dodajemy pulpety,
śmietanę. Dusimy przez chwilę. Na koniec dodajemy
brokuł,
kalafior, mieszamy. Doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem.

