ßßß
Pulpety:1 kg mięsa mielonego1 cebula4 łyżki bułki tartej1 jajkosól, pieprz, papryka słodka, papryka ostraSos:1 cebula1 główka kalafiora500g brokuła200 ml kwaśnej śmietany 18%sól, pieprzolej1. Cebulę siekamy. Mięso, bułkę tartą, jajko, cebulę i przyprawy mieszamy ze sobą do uzyskania gładkiej masy. Formujemy niewielkie pulpety, wrzucamy do wrzącej wody, gotujemy przez około 30 minut. Odcedzamy.2. Kalafior i brokuł dzielimy na różyczki, gotujemy w osolonej wodzie przez około 10 minut. Odcedzamy.3. Na rozgrzanym oleju podsmażamy posiekaną cebulę. Dodajemy pulpety, śmietanę. Dusimy przez chwilę. Na koniec dodajemy brokuł, kalafior, mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
