Wykonanie
Sos barbecue jest doskonałym dodatkiem do wszelkiego rodzaju wypiekanych przekąsek a także do
mięs. W efekcie końcowym uzyskujemy słodko-słono-ostry, niepowtarzalny i bardzo wyrazisty smak. Pierwszy raz zapiekałam go z
mięsem, efekt końcowy rewelacyjny.
6 plastrów
schabu3
cebule7 łyżek
cukru4 ząbki
czosnku2 łyżeczki
ostrej papryki w proszku2 łyżeczki
słodkiej papryki w proszku1 łyżeczka
gałki muszkatołowej100ml
sosu sojowegoodrobina
pieprzu2 łyżeczki ostrej
musztardy200ml łagodnego
keczupu1. Plastry
schabu dość cienko rozbijamy. Każdy plaster przekrawamy na pół.
Cebulę kroimy w cienkie plastry.2. Do garnka lub na patelnię wsypujemy
cukier. Podgrzewamy do momentu aż się rozpuści i zbrązowieje, po czym dodajemy przeciśnięty przez praskę
czosnek. Trzymamy na gazie przez kilka sekund. Po tym czasie wlewamy
sos sojowy wymieszany z odrobiną
wody. Po wlaniu chłodnych płynów, karmel zmieni się w zbitą, twardą grudkę. Po kilku minutach gotowania, rozpuści się. Wtedy dodajemy
paprykę słodką,
paprykę ostrą,
gałkę muszkatołową oraz
pieprz. Gotujemy do momentu aż uzyskamy konsystencję gęstego
syropu. Zdejmujemy sos z ognia, dodajemy
keczup,
musztardę, mieszamy. Studzimy.3. W misce umieszczamy
schab,
cebulę i sos. Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy tak by każdy kawałek
schabu i
cebuli pokryty był sosem.4. Całość przekładamy do rękawa do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 1 h.