ßßß Cookit - przepis na Sos barbecue

Sos barbecue

nazwa

Wykonanie

Sos barbecue jest doskonałym dodatkiem do wszelkiego rodzaju wypiekanych przekąsek. Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. W efekcie końcowym uzyskujemy słodko-słono-ostry, niepowtarzalny i bardzo wyrazisty smak. Sos można przyrządzić ze składników, które zwykle mamy w domu.
7 łyżek cukru
4 ząbki czosnku
2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
100ml sosu sojowego
odrobina pieprzu
2 łyżeczki ostrej musztardy
200ml łagodnego keczupu
1. Do garnka lub na patelnię wsypujemy cukier. Podgrzewamy do momentu aż zrobi się z niego karmel.
2. Do karmelu dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Trzymamy na gazie przez kilka sekund.
3. Do garnka wlewamy sos sojowy wymieszany z odrobiną wody. Po wlaniu chłodnych płynów, karmel zmieni się w zbitą, twardą grudkę. Po kilku minutach gotowania, rozpuści się. Wtedy dodajemy paprykę słodką, paprykę ostrą, gałkę muszkatołową oraz pieprz. Gotujemy do momentu aż uzyskamy konsystencję gęstego syropu.
4. Zdejmujemy sos z ognia, dodajemy keczup, musztardę, mieszamy. Przelewamy do miseczki i odstawiamy do ostygnięcia jeśli chcemy sos na zimno. Jeśli sos ma być na ciepło podgrzewamy jeszcze do momentu aż zacznie bulgotać.
Źródło:http://szefowa-kuchni.blogspot.com/2014/11/sos-barbecue.html