Wykonanie
Sos barbecue jest doskonałym dodatkiem do wszelkiego rodzaju wypiekanych przekąsek. Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. W efekcie końcowym uzyskujemy słodko-słono-ostry, niepowtarzalny i bardzo wyrazisty smak. Sos można przyrządzić ze składników, które zwykle mamy w domu.

7 łyżek
cukru4 ząbki
czosnku2 łyżeczki
ostrej papryki w proszku2 łyżeczki
słodkiej papryki w proszku1 łyżeczka
gałki muszkatołowej100ml
sosu sojowegoodrobina
pieprzu2 łyżeczki ostrej
musztardy200ml łagodnego
keczupu1. Do garnka lub na patelnię wsypujemy
cukier. Podgrzewamy do momentu aż
zrobi się z niego karmel.


2. Do karmelu dodajemy przeciśnięty przez praskę
czosnek. Trzymamy na gazie przez kilka sekund.

3. Do garnka wlewamy
sos sojowy wymieszany z odrobiną
wody. Po wlaniu chłodnych płynów, karmel zmieni się w zbitą, twardą grudkę. Po kilku minutach gotowania, rozpuści się. Wtedy dodajemy
paprykę słodką,
paprykę ostrą,
gałkę muszkatołową oraz
pieprz. Gotujemy do momentu aż uzyskamy konsystencję gęstego
syropu.


4. Zdejmujemy sos z ognia, dodajemy
keczup,
musztardę, mieszamy. Przelewamy do miseczki i odstawiamy do ostygnięcia jeśli chcemy sos na zimno. Jeśli sos ma być na ciepło podgrzewamy jeszcze do momentu aż zacznie bulgotać.