Wykonanie
Smak jest tu idealny. :-) Lekki, wiosenny,
rześki, aż chce się jeść te nietypowe eklery. Mam nadzieję, że największe łasuchy nie rozczarują się wytrawnym farszem a wręcz przeciwnie - mile się zaskoczą. Eklery w wersji wytrawnej nie są typową propozycją, zapewniam, że przyciągną wzrok gości, zaciekawią i znikną z talerzy jako pierwsze z przekąsek, zostawiając po sobie miłe, smakowe wspomnienie. ;-) Jak dla mnie prawdziwa pychotka, zamierzam powtarzać w przyszłości.

Ciasto ptysiowe:1 szklanka
mąki1 szklanka
wody125 g
margaryny4
jajka LFarsz:100g
szynki konserwowej w plastrach100g
żółtego sera w plastrach1/3 pęczka
szczypiorku1/2
ogórka szklarniowego1 łyżka
majonezugarść
kiełkówpieprz,
sól1. W garnku z nieprzywierającą powierzchnią gotujemy
wodę z
margaryną. Kiedy się zagotuje wsypujemy
mąkę pszenną, energicznie mieszamy by ciasto się nie przypaliło. Gotujemy do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek. Studzimy.2. Przestudzone ciasto miksujemy z
jajkami do uzyskania gładkiej masy. Przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. W przypadku braku rękawa, możemy wyłożyć ciasto zwykłą łyżką, zachowując wąski, podłużny kształt (uwaga - ciasto bardzo rośnie podczas pieczenia). Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 25 minut. Studzimy. 3. Przygotowujemy farsz:
szynkę konserwową i
żółty ser drobno kroimy.
Ogórka kroimy w kostkę,
szczypiorek siekamy. Wszystkie składniki mieszamy z
majonezem, doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem.4. Eklerki przekrawamy na pół, nakładamy po łyżce farszu,
kiełki, przykrywamy drugą częścią ciasta. Dowolnie dekorujemy.



