ßßß
Ciasto ptysiowe:1 szklanka mąki1 szklanka wody125 g margaryny4 jajka LFarsz:100g szynki konserwowej w plastrach100g żółtego sera w plastrach1/3 pęczka szczypiorku1/2 ogórka szklarniowego1 łyżka majonezugarść kiełkówpieprz, sól1. W garnku z nieprzywierającą powierzchnią gotujemy wodę z margaryną. Kiedy się zagotuje wsypujemy mąkę pszenną, energicznie mieszamy by ciasto się nie przypaliło. Gotujemy do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek. Studzimy.2. Przestudzone ciasto miksujemy z jajkami do uzyskania gładkiej masy. Przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. W przypadku braku rękawa, możemy wyłożyć ciasto zwykłą łyżką, zachowując wąski, podłużny kształt (uwaga - ciasto bardzo rośnie podczas pieczenia). Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 25 minut. Studzimy. 3. Przygotowujemy farsz: szynkę konserwową i żółty ser drobno kroimy. Ogórka kroimy w kostkę, szczypiorek siekamy. Wszystkie składniki mieszamy z majonezem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.4. Eklerki przekrawamy na pół, nakładamy po łyżce farszu, kiełki, przykrywamy drugą częścią ciasta. Dowolnie dekorujemy.


