Wykonanie
Sałatka warstwowa z
brokułem,
pieczarkami,
jajkami i
szynką. Bardzo smaczna i kolorowa, pięknie prezentuje się na
stole. Idealna na zbliżające się święta.Inspiracja


400g
pieczarek1
cebula30dag
szynki gotowanej8
jajekbrokuł3 łyżki
jogurtu naturalnego3 łyżki
majonezusól,
pieprzłyżka
olejuszczypiorekPieczarki umyć, zetrzeć na tarce, dodać pokrojoną drobno
cebulę i podsmażyć na łyżce
oleju do momentu aż cała
woda odparuje, wystudzić. Ugotować
jajka na twardo, oddzielić
białka i
żółtka, pokroić drobno,
żółtka i
białka (osobno) doprawić
solą i
pieprzem, dodać po łyżce
jogurtu i
majonezu.
Brokuły gotować ok. 6 minut, drobno pokroić i również doprawić
pieprzem,
jogurtem i
majonezem.
Szynkę pokroić w kostkę.
Sałatkę układać warstwami - na dół miski wyłożyć usmażone
pieczarki z
cebulą, następnie
białka jajek,
szynka,
brokuł,
żółtka. Całość posypać
szczypiorkiem i wstawić do lodówki.
