Wykonanie
Składniki:- 2 średnie
dynie butternut- 1
cebula- kawałek
korzenia selera- 100g komosy ryżowej- 8 połówek
suszonych pomidorów w
oleju- 1-2 garści
rukoli-
oliwa z oliwek-
sól i
pieprzSposób przygotowania:1.
Dynie myjemy, przecinamy wzdłuż na pół. Wydrążamy pestki, a górną część dyni nacinamy głęboko na krzyż. Wnętrze każdej połówki dyni smarujemy
oliwą z oliwek, posypujemy
solą i
pieprzem.2.
Seler obieramy, kroimy w kostkę, a
cebulę w ósemki, warzywa wsypujemy do miski i mieszamy z łyżką
oliwy.3. Na blaszce wyłożonej folią aluminiową układamy przygotowane
dynie oraz pokrojone warzywa i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni, na ok. 30 min., aż wszystkie składniki zmiękną.4. Komosę
ryżową gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu.5. Upieczone warzywa wyciągamy z piekarnika. Miąższ z dyni wydrążamy, by powstało miejsce na farsz. W misce mieszamy komosę
ryżową z upieczoną
cebulą i
selerem oraz z pokrojonymi
suszonymi pomidorami,
rukolą i z miąższem, który wydrążyliśmy z dyni. Wszystko mieszamy, przyprawiamy
solą i
pieprzem. Gotowy farsz przekładamy do wydrążonych dyni.Inspiracja:bezokruszka