Wykonanie
Składniki:- 1 świeży
królik- ok. 6
marchewek- 1 puszka
groszku- 3 łyżki
oleju- 1 łyżeczka
cukru- 1 łyżeczka
majeranku- 2 łyżki
masła- 1 łyżeczka
mąki pszennej-
sól i
pieprz-
ryż do podaniaSposób przygotowania:1.
Królika oczyszczamy, dzielimy na mniejsze kawałki, nacieramy
solą,
pieprzem,
majerankiem i odstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.2. Na patelni z rozgrzanym
olejem i jedną łyżką
masła podsmażamy
mięso, następnie przekładamy je do naczynia żaroodpornego. Dodajemy kilka łyżek
wody i odrobinę
oleju z patelni, przykrywamy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni, na ok. 1 godz. Po tym czasie odkrywamy
mięso i pieczemy jeszcze ok. 10 min, aż się przyrumieni.3.
Marchewki obieramy, kroimy w plasterki, wrzucamy je do garnka, zalewamy ok. 150ml
wody, dodajemy pozostałe
masło i gotujemy do miękkości. Gdy zmięknie wrzucamy odsączony
groszek,
cukier, pół łyżeczki
soli, szczyptę
pieprzu, gotujemy kilka minut.
Mąkę mieszamy z kilkoma łyżkami zimnej
wody, całość wlewamy do warzyw, mieszamy, zagotowujemy.4. Upieczonego
królika podajemy z warzywami i
ryżem.Inspiracja:gotowaniecieszy