Wykonanie
Jeden z pyszniejszych deserów jakie ostatnio zrobiłam. Lekki, a zarazem sycący. Nasiona chia, czyli
szałwia hiszpańska, to nieocenione źródło błonnika, witamin i minerałów. Deser w takim wydaniu z powodzeniem mogą zajadać osoby będące na diecie. Zdrowo, kolorowo i pożywnie. Koniecznie spróbujcie :)

Składniki (na 3 mniejsze porcje):3 łyżki nasion chia250 ml
mleka 0,5%400 g naturalnego, gęstego
jogurtu1 łyżka
wiórków kokosowych2 łyżki płynnego
miodu1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii1 duży
banan2
owoce kiwi15
orzechów laskowych

Nasiona chia namoczyć w
mleku, przez ok. 30 minut. Dodać
jogurt,
miód, ekstrakt z
wanilii i
wiórki kokosowe. Wszystko wymieszać i odstawić, do czasu, aż nasiona napęcznieją, a deser uzyska konsystencje
puddingu. Deser przełożyć do szklanek, udekorować pokrojonymi
owocami,
orzechami i polać
miodem. Podawać od razu po przygotowaniu. Smacznego!Rady: Do deseru można użyć także
mleka smakowego (
sojowe,
migdałowe, owsiane), a ekstrakt zastąpić miąższem z połówki
laski wanilii.