Wykonanie

Tym razem w ramach akcji Wypiekanie na śniadanie wspólnie wypiekaliśmy pyszne muffinki z
serkiem ricotta, dodatkiem
imbiru i soku z
pomarańczy. W przepisie zaproponowano suszony
imbir, ja natomiast wykorzystałam świeży. I to był bardzo dobry wybór. Dodatek świeżego
imbiru nadaje muffinkom cudownego, orzeźwiającego posmaku. Choć jest intensywny w smaku, świetnie współgrał z aromatyczną
pomarańczą i łagodnym
serkiem ricotta. Gdzieniegdzie dało się wyczuć pikantne drobinki niezbyt dobrze startego
imbiru, co nadawało ciastu odrobinę ostrości. To pierwszy mój wypiek ze świeżym
imbirem i jestem naprawdę mile zaskoczona. Muffinki wyszły super! Miękkie, puszyste, aromatyczne i wilgotne jak lubimy.Przepis pochodzi z bloga Miłość w brzuchu mam . Ja go nieznacznie zmodyfikowałam.

Składniki na 12 muffinek:240 g
mąki130 g
cukru130g
ricottySok z jednej średniej
pomarańczySkórka z całej
pomarańczy1 łyżeczka startego, świeżego
imbiru1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 szklanki
maślanki1/4 szklanki
oleju2
jajkaPłatki migdałoweCukier puderSposób wykonania:
Mąkę,
proszek do pieczenia, i
cukier mieszamy w jednej misce. W drugiej, mieszamy
maślankę,
jajka,
olej, sok z
pomarańczy i
serek ricotta. Jeśli
serek jest zbyt zbity, można przetrzeć go przez sitko. Ścieramy skórkę z
pomarańczy. Korzeń
imbiru obieramy, trzemy drobno na tarce i dodajemy wraz ze skórką z
pomarańczy do mokrych składników. Mokre składniki wlewamy do suchych. Szybko mieszamy. Masę nakładamy do papilotek (do 3/4 ich wysokości). Wierzch posypujemy
migdałami. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok 30/35 minut. Po wystudzeniu posypujemy
cukrem pudrem.


Razem ze mną wypiekały:Szóste NieboMoje Małe CzarowanieNotatki KulinarneGotowanie i PieczenieGrunt to przepisMoje domowe kucharzenieFood notesAla piecze i gotujeGotuj samPieke bo lubiePrawo do gotowania z pasjaZycie zaczyna sie w kuchniApetyt na
smaka